Witam, mam taką sytuację: kobieta pobiera FA na młodsze dziecko: skład rodziny ona, dziecko i pełnoletnie dziecko które również pobiera FA na siebie. Matka przychodzi i składa oświadczenie, że pełnoletnia córka prowadzi już oddzielne gospodarstwo domowe i prosi o przeliczenie dochodu na 2 osoby (po przeliczeniu jest ok, dalej się łapie na FA). moje pytanie brzmi: co z funduszem na tą pełnoletnią? (muszę mieć takie same składy rodziny). dodam, że ta pełnoletnia oczywiście podjęła zatrudnienie za granicą (nie mam tego w oświadczeniu). proszę o odpowiedź.
pełnoletnia się uczy - zaświadczenie ważne do sierpnia. uchylić na jakiej podstawie? brak koordynacji, wyjazd do pracy nie zmienia jej miejsca zamieszkiwania (centrum życiowe w Polsce)jedynie z przekroczenia dochodu ale to dopiero od lipca...
a co ze składem rodziny tej pełnoletniej? bo że matkę ma mieć to na pewno, ale rodzeństwo? pytam bo mam taki sam przypadek (ale na szczęście bez zagranicy )nawet do urzędu wojewódzkiego pisałam o wyjaśnienia, ale odwrócili kota ogonem i mi o składzie rodziny matki wnioskującej napisali :/ a nie pełnoletniej osoby uprawnionej
no właśnie ja też cały czas nad tym się zastanawiam.... i chyba wezwę ta pełnoletnią do złożenia wyjaśnień w związku z oświadczeniem matki - nie zgłosi się bo jej tu nie ma i wstrzymam wypłatę. innej możliwości nie widzę ;/ żeby składy rodziny były różne w obu wnioskach, ta pełnoletnia musiałaby zasądzić alimenty od matki i wtedy wpisuje tylko siebie.