dłużnich chce uchylenia decyzji w trybie art. 145 kpa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 cze 2017, 11:09

Mam taki przypadek: dłużnik nie stawił się na wywiad i nie płacił 50% więc decyzja+ starostwo + prokurator. Jak się zorientował że ma oddać prawko poszedł do adwokata,który wysmarował podanie o uchylenie decyzji o uznaniu za dłużnika. Sytuacja wygląda tak że Pani nie bierze już alimentów (od stycznia), a dłużnik spłaca jej alimenty bezpośrednio. Do wniosku dołączone zostały oświadczenia podpisanie niby przez tą Panią (nie potwierdzony jest podpis przez żadnego notariusza ;/)
Na dzień dzisiejszy wysłałam do komornika, czy coś wie na temat wpłat, bo gdybym miała te 50% to starostwo może uchylić decyzję o prawko. Ale co z tym podaniem (o uchylenie decyzji o uznaniu za dłużnika na zasadzie art 145 paragraf 1 kpa. Odmówić wszczęcia postępowania ?
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 05 cze 2017, 11:32

A czy dłużnik wskazał na jakiej podstawie prawnej domaga sie uchylenia decyzji ?
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 05 cze 2017, 11:35

nawet jak teraz płci 50% to jeszcze pamiętaj, że musi być wywiad
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2017, 11:59

(sorki wcześniej przestawiłam cyferki)Domaga się na zasadzie art. 154 § 1 kpa i tu zacytował: Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x