20% świadczenia na dziecko art.87 ustawy owrispz - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 mar 2014, 13:05

Mam rodzinę zastępczą w której jest umieszczone dziecko, które obecnie przebywa w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Szpitalu Specjalistycznym - jest to szpital odwykowy dla młodocianych narkomanów. Wiem, że chłopak będzie tam ok 9 miesięcy. Czy w związku z tym mogę podciągnąć ten zakład do któregoś z tych zawartych w art. 87 ust 2? Rodzice pobierają wówczas świadczenie w wysokości nie mniej niż 20% świadczenia jeśli dziecko nie przebywa w miejscu zamieszkania natomiast spośród wskazanych w tym artykule placówek nie ma wskazanego konkretnie tego rodzaju zakładu. Ale wiem ze dziecko tam będzie ok 9 m-cy i ma całodobową opiekę, za którą opiekunowie nie płacą, tylko ponoszą koszt związany z paliwem jak jadą go odwiedzić czy coś mu kupują.
~MOPS123

Napisano: 26 mar 2014, 15:06

hmmm a gdyby to podciągnąć pod pkt 6 tego art? czyli zaklad opiekunczo - leczniczy? ja bym tak kmbinowała
~ankaz

Napisano: 26 mar 2014, 23:28

a jak dzieci przebywają na oddziałach psychiatrycznych? płacimy całość, a tam leczenie też jest przeważnie kilkumiesięczne, jest to szpital a nie zol, więc sko pewnie by uwaliło taką decyzję.
~eskulapik

Napisano: 27 mar 2014, 13:25

.. ale będą go odwiedzać tak? koszty paliwa, odzieży, wyprawki szkolnej i inne będą ponosić?
Może rozliczać w jakiś sposób na początek zamiast im zabierać..
~rz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x