odpł. bilogiczneo a dodatek mieszkaniowy - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 mar 2014, 12:57

Mam biologiczną, która deklaruje oddzielne gospodarstwo domowe ale mieszka razem ze swoją córka, która stanowi rodzinę zastępczą, synem i dwojgiem innych domowników.
W wywiadzie prosi o zwolnienie z odpłatności za pobyt dziecka w pieczy zast. posiada rentę i nie przekracza kryterium dochodowego na osobę samotnie gospodarującą - deklaruje osobne gospodarstwo. Problemem jest to, że ma dodatek mieszkaniowy i teraz nie wiem czy ten dodatek podzielić na wszystkich domowników i doliczyć jej tylko 1/5 wtedy dalej może być zwolniona z odpłatności czy natomiast skoro decyzja wydana została na nią jako głównego najemcę wliczyć dodatek tylko jej a wtedy przekroczy kryterium i będzie musiała płacić na dziecko w pieczy zastępczej?
~Max1

Napisano: 26 mar 2014, 11:54

rodzic biologiczny mieszka razem z rodziną zastępczą spokrewnioną ??? jak to możliwe ?
~Tomasz

Napisano: 26 mar 2014, 13:06

A no widzisz tak to możliwe. U nas jest kilka takich rodzin a sąd mimo iż wie o tym to nic z tym nie robi
~MOPS123

Napisano: 26 mar 2014, 14:09

ja tak szczerze mówiąc to pisałbym wnioski do sądu o rozwiązani takich rodzin zastępczych bo to jakaś kpina... no i żeby kiedyś się ktoś z kontroli nie przyczepił odnośnie wydawania pieniędzy publicznych w błoto
~Tomasz

Napisano: 26 mar 2014, 16:07

dobra dobra, dużo takich rodzin jest, sąd takie ustanawia. i co zrobisz? nie dasz babci wnuka, który jest z nią bardzo zwiazany bo mama alkoholoczka mieszka w tym samym domu?! mamusia musi się leczyc, coś trzeba z nią robić a jak nie to eksmitować... jakie jest inne wyjście? nie zawsze dobre dla dziecka jest umieszczenie w rodzinie obcej czy tym bardziej placówce...
~Dora

Napisano: 27 mar 2014, 9:48

A co z tym dodatkiem mieszkaniowym? Dzielimy na 5 wówczas?
~Max1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x