26 latkowie i młodsi..... - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 02 lis 2020, 10:15

ja nie rozumiem jak można tego nie rozumieć ;D - "młody" za swoją pracę nie dostaje żadnej "ulgi dla młodych" tylko wynagrodzenie, tak samo jak każdy inny, z tym , że jego wynagrodzenie od sierpnia 2019 r. nie podlega opodatkowaniu - ulgą jest właśnie ten brak podatku , a w oświadczenie o nieopodatkowanych nie ma wpisać tego co jest ulgą (czyli nie naliczonego podatku) tylko swój przychód z tytułu zatrudnienia pomniejszony o zapłacone składki społeczne i zdrowotne - i ten przychód jako dochód z tytułu zatrudnienia jest i dochodem uzyskanym, i utraconym
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2020, 10:24

rozumiem o co Ci chodzi, ale każdy pojęcie uzysku i utraty interpretuje jak chce. jak to Mazurek powiedział: dużo ośrodków nadinterpetuje ustawe. szczerze, ja jestem wygłupiona, wiec jesli nastepny szkolacy potweirdzi poprzednia teorię to bedę spokojniejsza. ale podobno co szkolący to też inne przpisy :lol:
natalia91
Praktykant
Od: 07 lut 2019, 9:18
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, świadczenia rodzinne, dobry start

Napisano: 02 lis 2020, 11:35

natalia91 pisze:ok, czyli wg Typowej Grażyny ulga dla młodych nie jest dochodem uzyskanym. wg mnie tez. a co nie jest uzyskiem - nie jest utratą. na pewno któryś OPS robi dobrze :shock: :)
natalia91 pisze:
02 lis 2020, 9:53
ok, czyli wg Typowej Grażyny ulga dla młodych nie jest dochodem uzyskanym. wg mnie tez. a co nie jest uzyskiem - nie jest utratą. na pewno któryś OPS robi dobrze :shock: :)
ulga sama w sobie nie jest ale zatrudnienie z którego osoba uzyskała dochód i z którego nie płaci podatku bo ma ulgę dla młodych jest.
typowa Grażyna
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 11:23
Zajmuję się: SR, ŚW, FA

Napisano: 03 lis 2020, 15:25

kb pisze:
02 lis 2020, 10:15
ja nie rozumiem jak można tego nie rozumieć ;D - "młody" za swoją pracę nie dostaje żadnej "ulgi dla młodych" tylko wynagrodzenie, tak samo jak każdy inny, z tym , że jego wynagrodzenie od sierpnia 2019 r. nie podlega opodatkowaniu - ulgą jest właśnie ten brak podatku , a w oświadczenie o nieopodatkowanych nie ma wpisać tego co jest ulgą (czyli nie naliczonego podatku) tylko swój przychód z tytułu zatrudnienia pomniejszony o zapłacone składki społeczne i zdrowotne - i ten przychód jako dochód z tytułu zatrudnienia jest i dochodem uzyskanym, i utraconym
tak tylko jak sie wrzuca te kwotę w program to trzeba wpisać miesiące od... do...uzyskiwania tej kwoty wolnej od podatku i jednocześnie można to podzielic przez 5 miesiecy sierpień-grudzień lub przez 12 miesięcy skoro to dochód nieopodatkowany a jesli ktos pracował cały rok i pracuje dalej w tej samej firmie to tez mozna sobie w głowie bałaganu narobić
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Strona 4 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x