Mam do Was pytanie, jak przedstawia się u Was zależność pomiędzy Waszymi wynagrodzeniami a 3% kosztów obsługi z otrzymanej dotacji na świadczenia rodzinne? Po 13 latach pracy na świadczeniach rodzinnych dostaję 1700 zł na rękę (w tym dodatek stażowy), a najniższa krajowa wynosi już przecież ponad 1400 zł. Jakakolwiek prośba o podwyżkę kończy się stwierdzeniem ze strony dyrekcji, że nic tu się nie da zrobić, bo jesteśmy ograniczeni tymi 3%. Nie wiem, jak to się przedstawia od strony księgowej, ale trudno mi uwierzyć, że rzeczywiście nic nie można zrobić. Przecież moje zarobki nie mogą przez całe życie stać w miejscu, tylko dlatego że pracuję w takim, a nie innym dziale. Niedługo mamy zebranie w tej sprawie, więc chciałabym się dowiedzieć, jak to wygląda u Was? Może jakiś prawnik mógłby się wypowiedzieć na ten temat?
U mnie jest tak samo jak i u Ciebie - zarabiam też 1700 zł , pracuje też od początku w świadczeniach rodzinnych, i jak pytam o podwyżkę to słyszę odpowiedź że brak jest środków bo z tych 3% to nie starcza na noc. Nie wiem co można byłoby zrobić w tej sprawie.
Poproście szefową o dokładne rozliczenie dotacji, co na co idzie.
Ale prawda jest taka, że te 3 procent to faktycznie jest za mało kasy na obsługę świadczeń. A nie może Wam dołożyć z 500 +.
Pewnie by mogła, bo z 500+ jest opłacane pół etatu osoby, która generalnie pracuje w księgowości. Dodatkowym problemem jest tu niestety brak dobrej woli ze strony szefowej.
Po co pytać szefową na co idzie 3% i tak Ci nie powie prawdy.
Przecież sama wiesz ile to 3% miesięcznie z wypłacanych rodzinnych + FA + składki ZUS.
Np. jeżeli miesięcznie wydajesz 300.000 zł. to na obsługę szefowa ma 9.000,00 zł.
Ty ile z tego otrzymujesz 1.700 zł to pracodawca ponosi w związku z tym ok. 3.500 zł. brutto brutto miesięcznie, a reszta na co idzie ?
Z 3% dotacji jest opłacanych kilka osób w OPS.
Dla przykładu podam, że osoba pracująca w księgowości ma przypisane 0,25 etatu (2 godziny dziennie)na wykonywanie czynności związanych z obsługą finansową świadczeń rodzinnych.
Ciekawe, co ????