W akcie notarialnym zawarto informację, iż mieszkanie należy po 1/3 części dla każdego z rodzeństwa.
Powierzchnia: 56,46 m.
Otrzymałam 3 wnioski o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Wydatki dzielę na 3.
Co z powierzchnią?
Miał już ktoś taki przypadek?
3 współwłaścicieli
Re: 3 współwłaścicieli
każdy z nich zajmuje jakis pokój zapewne, a z korytarza, łazienki kuchni itp. korzystaja po 1/3. Powinni złozyc oświadczenie ile każdy z nich zajmuje powierzchni i jak zsumowac to powinno wyjsc 56,46 - takie moje zdanie. Tylko ciekawe czy im dodatek nie wyjdzie jakies pare groszy, bo na kazdego niewielka powierzchnia wypadnie i czy nie bardziej im sie opłaca wystapic jako jedno gospodarstwo
1 mieszkanie to 1 wniosek obojętnie na którego właściciela. Chyba, że maja ustalony przez sąd sposób korzystania z mieszkania.
To mieszkanie to 1 albo 2 albo 3 wnioski.
Z kolei wyrok sądu to raczej wytyczne, a nie stan faktyczny.
Z kolei wyrok sądu to raczej wytyczne, a nie stan faktyczny.
A jak urzędnik ma stwierdzić stan faktyczny??? Codziennie sprawdzać, w ktorym łóżku kto spi i czy czasem nie wchodzi do pokoju drugiego po cukier??? Upieram się przy swoim 1 mieszkanie=1 wniosek. W mojej ocenie nie możemy sami podzielić mieszkania na potrzeby DM.
Ojjj wiem, wiem... OPS to nawet rozwody dają, aby petent miał wyższy zasiłek stały jako osoba samotnie gospodarująca. Nie jestem w stanie tego ogarnąć: małżonek, a jednak samotnie gospodaujący. Dziwi mnie też jak żona pobiera na męża specjalny zasiłek opiekuńczy??? To za darmo nie może opiekować się?? Co przysięgała przy ołtarzu?? Sorry! Dziwny ten kraj...
Ojjj wiem, wiem... OPS to nawet rozwody dają, aby petent miał wyższy zasiłek stały jako osoba samotnie gospodarująca. Nie jestem w stanie tego ogarnąć: małżonek, a jednak samotnie gospodaujący. Dziwi mnie też jak żona pobiera na męża specjalny zasiłek opiekuńczy??? To za darmo nie może opiekować się?? Co przysięgała przy ołtarzu?? Sorry! Dziwny ten kraj...
Troszkę dziwny, owszem (największy dziw jaki mi przyszedł na pamięć to znana sprawa dodatków pielęgnacyjnych).
Pomimo powyższego pozostaję przy poglądzie, że w ogólnym przypadku W 1 MIESZKANIU MOŻE BYĆ WIĘCEJ NIŻ 1 GOSPODARSTWO ORAZ WIĘCEJ NIŻ 1 DODATKÓW MIESZKANIOWYCH.
W omawianym przypadku jednak dopuszczam możliwość 1 gospodarstwa mimo złożonych obecnie 3 wniosków. Stan faktyczny urzędnik może stwierdzić np. na podstawie informacji wnioskodawców. Stosunkowo łatwo mogą oni przekonać urzędnika, że prowadzą 3 odrębne gospodarstwa, bo ten nie ma potrzeby upierać się. Co najwyżej mógłby sugerować, że śmiało mogą tworzyć 1 gospodarstwo i że może to być lepsze (wygodniejsze?) i że niech zmienią wnioski.
Jeśli zostaną przy 3 obecnych, to spróbować odpowiednio podzielić mieszkanie zgodnie z ustawą (najlepiej chyba przez trójstronną umowę). Obecnie sugerowany podział na 3 równe części może budzić wątpliwości.
Pomimo powyższego pozostaję przy poglądzie, że w ogólnym przypadku W 1 MIESZKANIU MOŻE BYĆ WIĘCEJ NIŻ 1 GOSPODARSTWO ORAZ WIĘCEJ NIŻ 1 DODATKÓW MIESZKANIOWYCH.
W omawianym przypadku jednak dopuszczam możliwość 1 gospodarstwa mimo złożonych obecnie 3 wniosków. Stan faktyczny urzędnik może stwierdzić np. na podstawie informacji wnioskodawców. Stosunkowo łatwo mogą oni przekonać urzędnika, że prowadzą 3 odrębne gospodarstwa, bo ten nie ma potrzeby upierać się. Co najwyżej mógłby sugerować, że śmiało mogą tworzyć 1 gospodarstwo i że może to być lepsze (wygodniejsze?) i że niech zmienią wnioski.
Jeśli zostaną przy 3 obecnych, to spróbować odpowiednio podzielić mieszkanie zgodnie z ustawą (najlepiej chyba przez trójstronną umowę). Obecnie sugerowany podział na 3 równe części może budzić wątpliwości.
PS. Może budzić, ale też może pozostać jak jest. To wydaje się ogólnie całkiem racjonalne rozwiązanie, więc jest mało prawdopodobne, by ktoś (np. kontroler czy SKO) wyciągał poważniejsze konsekwencje.
I to by było na tyle.
I to by było na tyle.
Oprócz 3 współwłaścicieli - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
kto u was podpisuje dec, DE
stypendium socjalne
DE umowa na czas określony
decyzja dodatek energetyczny
OD kiedy od!!!! dodatek energetyczny
C.O-niedopłata
do kiedy przyznać dodatek energetyczny
Proszę o pomoc
podział domu-pilne?