30 zł od decyzji - świadczenia rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 10 lip 2015, 12:34

west pisze:Te ustawy są na potrzeby PR i dobrze zostały policzone. Nawet PIS dobrze liczy - zabiera wszystko na pierwsze dziecko i likwiduje ulgę podatkową, żeby dać po 500 na drugie i kolejne. Bez wzrostu kosztów zmiana modelu-według mnie pozytywna.
Zmiana pozytywna, że zamiast 2000 dostanę 500 zł? To ja dziękuję za taki pozytyw :)
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 lip 2015, 12:37

west pisze:Z powodu "złotówki za złotówkę" nie wzrośnie liczba świadczeniobiorców. Połowa odpadnie z tych co się łapali o warunkowe przekroczenie o 77, a w ich miejsce wejdą nowi, którzy dostaną "bon na flaszkę", a my zwrot kosztów butelki i korka. W porównaniu z warunkowym przekroczeniem będzie to spadek wydatków o połowę. Minimalna krajowa rośnie, dochód z pola rośnie, bezrobocie spada, ulgi na dzieci coraz wyższe i też na dochodach będzie je znać.
Zobaczymy west, ja myślę że jednak liczba uprawnionych wzrośnie, tylko kwoty do których będą uprawnieni będzie podawać w wątpliwość sens udzielania pomocy. Wyobrażasz sobie rodzinie z pięciorgiem dzieci wypłacić 21 zł świadczeń?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:38

Zofia pisze:
west pisze:Te ustawy są na potrzeby PR i dobrze zostały policzone. Nawet PIS dobrze liczy - zabiera wszystko na pierwsze dziecko i likwiduje ulgę podatkową, żeby dać po 500 na drugie i kolejne. Bez wzrostu kosztów zmiana modelu-według mnie pozytywna.
Zmiana pozytywna, że zamiast 2000 dostanę 500 zł? To ja dziękuję za taki pozytyw :)
500 miesięcznie da Ci 6000. Zamiast 2000, to zmiana na lepsze, jakby nie patrzeć.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:39

kronos79 pisze:Dotacja w liczbach bezwzględnych będzie bez wątpienia wyższa.
Zobaczymy. Pamiętaj, że każda gmina ma swoją specyfikę, a rośnie też najniższa krajowa i dochód z hektara. Pielęgnacyjne rośnie, ale za to przykręcono kurek z orzeczeniami - moja komisja wszystkim daje lekki, a dzieci nie dostają wskazań w 7 i 8. Ludzie masowo rezygnują ze świadczeń bo wyjeżdżają do Niemiec - taki rejon. Wolę się nie nastawiać na zbyt wiele.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:42

kronos79 pisze:
west pisze:Z powodu "złotówki za złotówkę" nie wzrośnie liczba świadczeniobiorców. Połowa odpadnie z tych co się łapali o warunkowe przekroczenie o 77, a w ich miejsce wejdą nowi, którzy dostaną "bon na flaszkę", a my zwrot kosztów butelki i korka. W porównaniu z warunkowym przekroczeniem będzie to spadek wydatków o połowę. Minimalna krajowa rośnie, dochód z pola rośnie, bezrobocie spada, ulgi na dzieci coraz wyższe i też na dochodach będzie je znać.
Zobaczymy west, ja myślę że jednak liczba uprawnionych wzrośnie, tylko kwoty do których będą uprawnieni będzie podawać w wątpliwość sens udzielania pomocy. Wyobrażasz sobie rodzinie z pięciorgiem dzieci wypłacić 21 zł świadczeń?
Na początku będzie wesoło, bo wszyscy przyjdą z ciekawości. Potem dadzą spokój.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:44

kronos79 pisze: Zobaczymy west, ja myślę że jednak liczba uprawnionych wzrośnie, tylko kwoty do których będą uprawnieni będzie podawać w wątpliwość sens udzielania pomocy. Wyobrażasz sobie rodzinie z pięciorgiem dzieci wypłacić 21 zł świadczeń?
A takich wypłat wcale mało nie będzie, pewnie też czeka na fala odwołań, bo "to przecież nie może być prawda". Może to "prezent" dla kolejnego rządu? Jak ludzie to zrozumieją, a media podchwycą może być ciekawie. Podobnie nieuregulowanie kwestii wyroku trybunału w sprawie SP.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:45

kronos79 pisze: 500 miesięcznie da Ci 6000. Zamiast 2000, to zmiana na lepsze, jakby nie patrzeć.
No tak, sorry, to kwota miesięczna, przepraszam, to przez okres sprawozdawczy... :)

Niemniej jednak stracą ci, co mają jedno dziecko, a wg mnie polityka prorodzinna powinna być skierowana głównie do bezdzietnych :) - czyli: jak nie damy przywilejów na pierwsze dziecko, to się niektórzy w ogóle nie zdecydują, a to właśnie pierwsze dziecko kosztuje najwięcej. A żeby mieć drugie dziecko, to najpierw trzeba mieć pierwsze...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 lip 2015, 12:47

Iks pisze:
kronos79 pisze:Dotacja w liczbach bezwzględnych będzie bez wątpienia wyższa.
Zobaczymy. Pamiętaj, że każda gmina ma swoją specyfikę, a rośnie też najniższa krajowa i dochód z hektara. Pielęgnacyjne rośnie, ale za to przykręcono kurek z orzeczeniami - moja komisja wszystkim daje lekki, a dzieci nie dostają wskazań w 7 i 8. Ludzie masowo rezygnują ze świadczeń bo wyjeżdżają do Niemiec - taki rejon. Wolę się nie nastawiać na zbyt wiele.
Ja mam obszar endemiczny, jeśli idzie o nowotwory i choroby płuc. Odpływu z SP póki co nie zauważyłem. Do tego wysokie bezrobocie, niski wskaźnik mobilności, niskie wykształcenie i kwalifikacje. Utrzymanie kryterium na niezmienionym poziomie skutkowało zwykle spadkiem liczby uprawnionych rodzin rok do roku o ok. 300. Zeszłoroczna podwyżka kryterium o 35 zł spowodowała utrzymanie posiadania. Wzrost kryterium o 100,00 zł zwiastuje wzrost liczby osób uprawnionych. Do końca roku stosujemy też art. 5 ust. 3 w dotychczasowym brzmieniu, czyli kryterium dla uprawnionych dziś wyniesie 763,00 zł/osobę w rodzinie. Musi to skutkować wzrostem liczby osób uprawnionych.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:51

Żeby mieć dziecko, to powinno być na nie człowieka stać. Jeżeli nie stać na pierwsze, no na dalsze wsparcie nie powinno się liczyć. Przy trzyosobowej rodzinie z pensji jednego da się jakoś tam, a jak obydwoje pracuje, to już w ogóle jest dobrobyt. Kryzys nachodzi przy drugim, bo wydatki się mnożą i kobiecie już raczej ciężko zawodowo pracować. Do tej pory byliśmy w pułapce jednego dziecka. Ileś milionów małżeństw miało jedno dziecko-wychuchanego bubka. Za 500 zł 4 osoby przeżywi w ciągu miesiąca.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 12:51

Zofia pisze:
kronos79 pisze: 500 miesięcznie da Ci 6000. Zamiast 2000, to zmiana na lepsze, jakby nie patrzeć.
No tak, sorry, to kwota miesięczna, przepraszam, to przez okres sprawozdawczy... :)

Niemniej jednak stracą ci, co mają jedno dziecko, a wg mnie polityka prorodzinna powinna być skierowana głównie do bezdzietnych :) - czyli: jak nie damy przywilejów na pierwsze dziecko, to się niektórzy w ogóle nie zdecydują, a to właśnie pierwsze dziecko kosztuje najwięcej. A żeby mieć drugie dziecko, to najpierw trzeba mieć pierwsze...
Biorąc pod uwagę logikę, to państwo powinno dawać dużo więcej z każdym kolejnym dzieckiem, np. 400 na pierwsze, 600 na drugie, 800 na kolejne.
Współczynnik zastępowalności pokoleń wynosi ok. 2,1. Dlatego Państwo musi inwestować głównie w tych, którzy zdecydują się mieć więcej niż dwoje dzieci.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x