Witam. Mam taka sytuację. Matka złożyła wniosek w lipcu o 3
00 + na dziecko w podstawówce. W raporcie wyszło że dziecko nie jest uczniem. zadzwoniłam do szkoły poinformowali że dziecko od 1 września zostało wykreślone z listy uczniów. Dzwonię do matki ona na to że dziecko wyjechało do ojca za granicę i tam uczęszcza do szkoły. Nie mam pojęcia jak do tego podejść. czy jak dziecko uczy się za granicą to jej się należy? BARDZO PROSZĘ O POMOC.
300+ nie uczeń
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne i wychowawcze
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: 300+ nie uczeń
tez mam taką sytuację i się zastanawiam czy zrobić:
1. wszczęcie postępowania i nienależnie pobrane
2. wznowienie postępowania i decyzja odmowna, następnie wszczęcie i d.nienależnie pobrana
1. wszczęcie postępowania i nienależnie pobrane
2. wznowienie postępowania i decyzja odmowna, następnie wszczęcie i d.nienależnie pobrana
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
- Kontakt:
O ile pamiętam było pismo z ministerstwa, że nie mamy prawa żądać żadnych zaświadczeń o uczęszczaniu do szkoły, mieliśmy opierać się wyłącznie na oświadczeniach. Natomiast teraz nie było żadnego pisma, żeby świadczenie 300+ za ubiegły rok weryfikować pod kontem szkoły mimo, że mamy taką możliwość. Zastanawiam się, czy Wy nie kierujecie się nadgorliwością, a przy tym uprzykrzając sobie życie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
W mazowieckim było pismo, że należy zweryfikować dobry start przez weryfikacje grupowe plus opis procedury co i jak. Wiec należy to zrobić a nie ze jakaś nadgorliwość. Z tym, że w opisywanym przypadku wyżej dlaczego niby nienależnie skoro dziecko do szkoły chodzi tyle ze nie w Polsce? to rodzic wnioskodawca ma mieszkać w Polsce a nie dziecko-uczeń. Potrzebujesz tylko potwierdzenie ze zweryfikowałeś i uczniem jest. Chyba nawe był taki przykład w pismie z ministerstwa.
Oprócz 300+ nie uczeń - Dobry Start (300+) przeczytaj również:
Wpłata przed decyzją.. co dalej?
wezwanie do wyjaśnień usługi grupowe
Czy jest nienależnie pobrane? Uczeń z przerwami
Szkoła policealna- nie uczeń
300+ dziecko - uczestnik kursu w placówce kształcenia ustawicznego
czy coś wiadomowo z tym 300
nienależnie pobrane - student
300 do zwrotu
rozpoczęcie nauki od 6.10.2020
wyjazd do Niemiec przed rozpoczęciem roku szkolnego
SIO MEN 300+ zagraniczna szkoła