18 września wchodzi przepis o podziale kwoty odzyskanej od dłużnika na 40 dla gminy wierzyciela, 60 dla BP.
Jak to będziecie robić, zgodnie z datą otrzymania przez nas na konto, datą wyegzekowania od komornika, niektórzy mają pomyśł ze data za jaki okres świadczenia zwraca.
Księgowa mi mówi że jak kasa nam wpłynie np 16 to ona musi to zaksięgować 20/20/60 bo na ten dzień taki przepis obowiązuje a jak ja będę odsyłać kase dalej 21 to jak mam to dzielić? Jak dostaniemy kasę np 18 na konto to już księgowa mowi ze będzie mogła księgować 40/60. Ale ja tą kasę też bedę dalej odsyłać 21 to co od jednego dłuznika inaczej a od drugiego inaczej.
Po drugie zgodnie z nowymi przepisami mamy tą kasę dzielić zgodnie z kolejnością art. 1026 par. 2 kodeksu postepowania cywilnego. A tam jest tak najpierw na koszty postępowania, potem na odsetki a w końcu na sumę dłużną.
To na koszty sobie weźmie komornik i nam już da pomniejszoną tak? bo jakie niby ja mam inne koszty liczyć, potem na odsetki, a potem na sumę dłużną którą mam dzielić 40/60. No to w 99 % przypadków na sumę dłużną nie zostanie nic bo wszystko pójdzie na odsetki. Więc cały zwrot dłużnika pójdzie do budżetu państa i dla nas nic nie zostanie. Czy to aby nie o to chodziło. ? Skądś trzeba kasy do budżetu nazbierać.