takie moje myślenie.....mamy stosować się do art. 1026 par 2 kpc w rozdzielaniu wyegzekwowanych należności. a więc:
w/w art. mówi że: "wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sume dłużną".
wg. art. 27 ust6 naszej ustawy : uzyskane przez gminę OWW dochody przeznacza się w szczególności na pokrycie kosztów podejmowania działań wobec dłużnika" czyli na koszty postępowania.
Czyli mamy kruczek prawny pozwalający nam zatrzymać 40% a nie przekazywać ich także na odsetki wraz z pozostałymi 60%
moim zdaniem będziemy księgować jak do tej pory czyli odsetki od najstarszej zaległości i należność główna najstarsza i tak dalej, tylko podział się zmieni 40/60
"czyli odsetki od najstarszej zaległości i należność główna najstarsza" -mylisz się bardzo, najpierw musza być spłacone odsetki ze wszystkich okresów, dopiero NG, i powstaje jakaś głupota bo nim spłaci wszystkie odsetki to narosną nowe od niespłaconej należności głównej
"i będziemy dalej tak jak teraz rozliczać wpłaty proporcjonalnie na odsetki i nal główna. bo w innym przypadku to rząd zrobił gminy w balona i nie zobaczymy żadnej kasy."
no to będziecie robić niezgdnie z przepisami osiagajac z tego korzysci finansowe dla gminy, pierwsza lepsza kontrola i leżycie
"Czyli mamy kruczek prawny pozwalający nam zatrzymać 40% a nie przekazywać ich także na odsetki wraz z pozostałymi 60% "
też raczej nie -bo zatrzymanie tej kasy dla siebie będzie bezpodstawne, ja uważam że teraz najpierw mamy dać na całe odsetki, dopiero jak coś zostanie to dzielimy 40/60 i z tego możemy sobie wziąć 40 na działania wobec dłużników,
jak nic ci nie zostaje po zaliczeniu kasy na odsetki to sobie możesz na działania wb. dłużników wziąć ale 40 procent z niczego więc to dalej daje 0
Ja może będe mieć ze 2 dłużników co mi coś z tych 40 skapnie hehehehe
a dlaczego nie można traktować każdej wypłaty jako oddzielnej należności, wtedy jak spłaci odsetki od najstarszej wypłaty, to będzie można zaliczać na należność główną z tej wypłaty, a później tak samo z kolejnymi wypłatami
O cholercia, to a ja mam jeszcze inny problem bo na podstawie decyzji z grudnia 2014r. rozłożyłam dłużnikowi należność na raty. Zostały mu jeszcze 3 raty, ale nie wiem jak rozliczać bo w sentencji tej decyzji wyraźnie napisałam że np: spłatę 8 raty w kwocie 800 wraz z odsetkami ustawowymi naliczanymi od dnia 29.06.2014 do dnia spłaty należy uiścić do ostatniego dnia września 2015r. Możecie mi podpowiedzieć co ja mam teraz zrobić? Dodam że dłużnik skrupulatnie oddaje kaske
ja już zgłupiałam, wyprowadźcie mnie proszę
najpierw jest punkt 40% to dochód OWW
60% i odsetki do b.p.
a w kolejnym punkcie jest mowa o rozliczaniu: koszty postęp., odsetki, suma dłużna
Po kolejnej swojej analizie naprawdę zwątpiłam...
To jest proste. Najpierw odsetki, a gdy spłaci WSZYSTKIE odsetki i jeszcze coś zostanie to na należność główną i to dzielimy na 60/40. W teorii nigdy nie będzie spłacał NG bo ciągle będą narastać nowe od niespłacanej NG.