Mam kilka pytań z tym zakwaterowaniem; co zrobić jak zostanie złożony wniosek o wypłatę a Uchodźców już brak jak zweryfikować czy w ogóle byli i jaki okres. Kiedy pracownik GOPS ma iść w teren aby sprawdzić warunki po złożeniu wniosku ale przecież może się okazać, że ich już nie ma i co w takiej sytuacjy jakie brać dokumenty czy tylko oświadczenie.
Mam wrażenie, że przy świadczeniu za zakwaterowanie i wyżywienie są tylko pytania i za bardzo nie ma komu odpowiedzieć.
1. świadczenie za 60 dni przysługuje osobie która przyjmie do siebie uchodźcę i zapewni mu mieszkanie i wyżywienie - jeżeli dany uchodźca po tym okresie zmieni lokum to należy się kolejnej osobie świadczenie za 60 dni?
2. Jak to weryfikować?
3. Skąd wziąć informację, że przekroczył granicę po 24 lutego?
4. Gdzie jest jakiś program do tego?
5. Jak sprawdzić czy inna osoba nie złożyła na danego uchodźcę wniosku w tym samym czasie?
6. Jeżeli ma pesel to zweryfikuję czy jest uchodźcą, ale jeżeli wpiszą mi nr dokumentu i ktoś nie wyrobi sobie PESEL bo po miesiącu jedzie do innego kraju?
7. Wydawać tym osobom informację jak przy osłonowym czy co?
Pytania rodzą się co minutę. To jest jakaś masakra.
Do jakiego momentu mają uzupełniać załącznik do wniosku? Do dnia dzisiejszego czyli dnia złożenia wniosku a potem muszą złożyć jeszcze jeden wniosek za kolejny okres??
Mam wnioski, które uzupełnili od razu na całe 60 dni lub nawet w jednym przypadku na 88 dni.
Ja pracuję na programach z info-r i zamówiłam już program ELPIS realizuję świadczenia rodzinne i dostałam świadczenie dot. 40zł.
Ze szkolenia z Panem Mazurkiewiczem mam informację, że na wniosek o świadczenie pieniężne z zakwaterowanie i wyżywienie obywateli Ukrainy nie wydaje się żadnych informacji ani decyzji tylko na złożony wniosek dokonujemy przelewu na wskazane konto we wniosku.W przypadku odmowy wnioskodawcę informujemy pismem, że odmawiamy mu wypłaty, a on ma prawo wniesienia na to pismo skargi do sądu.
Czy Mazurkiewicz mówił coś o upoważnieniach dla ops-ów wypłacających świadczenie 40 zł? Jaka ma być podstawa takiego upoważnienia? jedni wskazują rozporządzenie, inni art 47 ustawy o samorządzie gminnym (zarządzeniem wójta) a jeszcze inni art 39 ustawy o samorządzie - uchwała RG.