40 zł za zakwaterowanie UKR.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, DO
- Kontakt:
40 zł za zakwaterowanie UKR.
Witam, nie mogę odnaleźć zakładki z UKR więc pisze tutaj, bo pewnie tez się tym musicie zajmować jak i ja. A moje pytanie dotyczy dziecka urodzonego w Polsce w sierpniu 2022 r., mama ma PESEL UKR i nowo narodzone dziecko również. Pani, która zapewniła tej rodzinie lokum ubiega się u mnie o zwrot kosztów za zakwaterowanie i wyżywienie za te osoby, przy czym 120 dni od daty urodzenia dziecka już dawno minęły a program pomimo tego przyznaje mi to świadczenie nie krzycząc że okres 120 dni się skończył i stąd moje pytanie czy coś się zmieniło, czy po prostu mój program błędnie przyznaje te pieniążki? Bo jak dla mnie powinnam przyznawać je już jako przedłużenie tych 120 dni do momentu ukończenia przez dziecko roku. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: 40 zł za zakwaterowanie UKR.
A czy można przyznać 40 zł na dziecko urodzone w Polsce? Jeden ze szkolących mówił że nie i teraz mam wątpliwości.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW, DO
- Kontakt:
Ewika111 pisze:A czy można przyznać 40 zł na dziecko urodzone w Polsce? Jeden ze szkolących mówił że nie i teraz mam wątpliwości.
Moje dziecko ma PESEL UKR, rodzice dziecka też maja Pesele Ukr i obydwoje mają orzeczenie ze znacznym stopień niepełnosprawności wydanym przez PCPR i im robię na zasadzie przedłużenia. Po dyskusjach z moją Pani kierownik za dziecko również płacimy, ale nie mam pojęcia dlaczego system nie krzyczy, że minęło już 120 dni.Ewika111 pisze: 19 kwie 2023, 9:19 A czy można przyznać 40 zł na dziecko urodzone w Polsce? Jeden ze szkolących mówił że nie i teraz mam wątpliwości.
- elizaalub
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
Ukrainka (bez statusu uchodźcy – data przekroczenia granicy 14.02.2022r. z kartą pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy") wynajmuje od Polaka mieszkanie. W dniu 01.03.2022r. przekroczył granice jej 14 letni syn. Syn zamieszkał z matką i jest na jej utrzymaniu. Syn jest bardzo chory i od 24.05.2022r. legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności wydanym przez Zespół d.s. Orzekania o Niepełnosprawności. Większość czasu licząc od przyjazdu do Polski syn spędził w szpitalach. Matka nigdy nie ubiegała się i nie składała wniosku o świadczenie pieniężne za zakwaterowanie i wyżywienie dla dziecka. Czy teraz może złożyć wniosek i wnioskować za okres od 01.03.2022r. do 28.06.2022r. (czyli za 120 dni) i za okres od 29.06.2022r. do nadal (wniosek o przedłużenie bo dziecko od 24.05.2022r. ma orzeczenie pkt 7 i 8 wymaga) Proszę o pomoc.
Oprócz 40 zł za zakwaterowanie UKR. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
śwwiadczenie wychowawcze - koordynacja
Ustalenie nienależnie pobranych świadczeń
Wychowawcze (500+)
sprawozdanie rzeczowo - finansowe do 10.05
uchylenie decyzji
sprawozdanie - zapotrzebowanie na środki ŚW
Urząd Wojewódzki przyznał 500+
Sprawozdanie widmo?
nienależnie pobrane Wojewoda
zbiory centralne za I kwartał 2023
sprawozdanie jednorazowe
ŚW zwrot