500+
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
500+
Mam pytanie. Może ktoś wie jak to jest w przypadku wdowca. Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym. Jestem wdowcem. Czy 500 zł będzie mi się należeć na jedno i drugie dziecko? Czy tak jak wszyscy, będę musiał wykazać dochody na pierwsze i nie przekroczyć 800zł kryterium? jak to jest?
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Re: 500+
Jeżeli Twój dochód nie przekroczy 800,00 zł w przeliczeniu na osobę (w Twoim przypadku łączny miesięczny dochód nie może przekroczyć 2 400,00 zł) będzie ci "pincet" przysługiwało na obydwoje dzieciaków. Analogicznie gdy przekroczy Twój dochodów ten próg to "pincet" dostaniesz jedynie na drugie dziecko.
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Ponad 800 zł a dokładniej ile? A mąż/ojciec dzieci?iga+ pisze:Pytanko jeśli mam dwoje dzieci jedno 19 lat drugie 5 lat i dochód mam ponad 800zł czy dostane '500' na to drugie czy to drugie będzie już pierwsze?
razem z mężem mamy ok 4000 zł
MAM z mężem ponad 800 zł na m-c, to czy dostanę na to drugie czy nie skoro pierwsze jeszcze się uczy
heiland pisze:Ponad 800 zł a dokładniej ile? A mąż/ojciec dzieci?iga+ pisze:Pytanko jeśli mam dwoje dzieci jedno 19 lat drugie 5 lat i dochód mam ponad 800zł czy dostane '500' na to drugie czy to drugie będzie już pierwsze?
MAM z mężem ponad 800 zł na m-c, to czy dostanę na to drugie czy nie skoro pierwsze jeszcze się uczy
Iza1 pisze:dziecko które ukończyło 19 lat i nie ma tu znaczenia że się uczy i jak dochód przekracza 800 zł to drugie dziecko liczy się jako pierwsze i przy dochodzie 4000 zł 500 zł nie należy sie.
WIELKIE G.......o !!!!!!! ten starszy potrzebuje duuuuuużo na studia i mały też. moje dzieci są gorsze? nikt mi nie dał ani złotówki
iga+ pisze:my tylko wykonujemy zadania wszystkich ustaw, więc na nas proszę nie krzyczeć.Iza1 pisze:dziecko które ukończyło 19 lat i nie ma tu znaczenia że się uczy i jak dochód przekracza 800 zł to drugie dziecko liczy się jako pierwsze i przy dochodzie 4000 zł 500 zł nie należy sie.
nam też sie wiele rzeczy nie podoba, i na wiele rzeczy nie łapiemy się... co poradzić.
Piszmy, jako matki i ojcowie, w podobnych sytuacjach odwołania do projektu ustawy nim zostanie ogłoszona, zgłaszajmy swoje uwagi....
każde dziecko jest równe, i prawo powinno być jednakowe dla wszystkich, a niestety nie traktują nas tak, łamia Konstytucję, a nikt nic sobie z tego nie robi...
WIELKIE G.......o !!!!!!! ten starszy potrzebuje duuuuuużo na studia i mały też. moje dzieci są gorsze? nikt mi nie dał ani złotówki
Witam.
Z jakiego okresu będzie wyliczany dochód rodziny? Jeżeli w tamtym roku zarabiałem więcej niż 800zł na osobę w rodzinie ale z nowym rokiem już tak dobrze nie jest bo pracuję w innej firmie i dochody mi spadły. Brany będzie pod uwagę PIT za 2015 rok czy dochody aktualne z urzędu skarbowego?
Z jakiego okresu będzie wyliczany dochód rodziny? Jeżeli w tamtym roku zarabiałem więcej niż 800zł na osobę w rodzinie ale z nowym rokiem już tak dobrze nie jest bo pracuję w innej firmie i dochody mi spadły. Brany będzie pod uwagę PIT za 2015 rok czy dochody aktualne z urzędu skarbowego?
Oprócz 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
500 zł dla rodziny zastępczej niespokrewnionej?
dsews
przekazanie zadan ops
Podręcznik interpretacje
PRZEJĘCIE DOKUMENTÓW
sprawy organizacyjne 500+
500+ - dochód, alimenty, kilka pytan
Oprogramowanie do 500+