500+ a niepełnosprawność - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 sty 2017, 21:11

witam, mam małą zagwozdkę a mianowicie: wiem, że zgodnie z art. 18 ustawy o świadczeniach wychowawczych owe świadczenie przysługuje (ewentualnie z wyrównaniem) od miesiąca złożenia wniosku na komisję,ale czy to też dotyczy się przypadku gdzie rodzina składa wniosek po raz drugi?tzn. Pan złożył na początku kiedy wchodziło 500+ wniosek, wówczas we wniosku wykazał 3-osobową rodzinę(on, żona i ich małe dziecko, pomijając innych członków rodziny - uważał, że nie musi, bo się załapią pomimo, że to dziecko jest dzieckiem niepełnosprawnym!niestety przekroczyli kryterium i poszła odmowa. teraz Pan przychodzi z pretensjami, że wcześniej nie wpisał syna. tłumaczyłam, że to była ich wola, więc pretensję może mieć tylko i wyłącznie do siebie(ale mniejsza z tym).teraz chcę złożyć nowy wniosek z dodatkowym członkiem rodziny (niepełnosprawnym), dlatego to moje pytanie:czy mam przyznać od dnia złożenia wniosku na komisję czy w takiej sytuacji od dnia złożenia wniosku na 500+?
z góry dziekuje
gopsikkkkk

Napisano: 04 sty 2017, 13:39

nikt się nie wypowie?
gopsikkkkkk

Napisano: 04 sty 2017, 13:50

Z jakiego dnia orzeczenie i kiedy była komisja?
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 04 sty 2017, 21:40

wniosek na komisję złożony we wrześniu a sama komisja miała miejsce w grudniu ok.21(dokładnie nie wiem, bo jak na razie Pan wziął tylko wniosek i wspominał o orzeczeniu)
gopsikkkkk

Napisano: 05 sty 2017, 10:50

jeżeli złoży wniosek w ciągu 3 miesięcy od daty wydania orzeczenia to przyznajesz 500+ od września.
inga3

Napisano: 05 sty 2017, 13:17

to wiem, ale czy to też się tyczy takiego przypadku jaki opisałam wyżej?
gopsikkkkk

Napisano: 05 sty 2017, 13:46

W przepisie nie ma mowy o tym, że tyczy się to tylko jednego wniosku, więc przeciwwskazań raczej nie widzę. Ewentualnie możesz mu odmówić i niech się odwołuje.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x