Pani złożyła nowy wniosek o 500+ na I dziecko w grudniu 2016 wraz z orzeczeniem o niepełnosprawności (wcześniej była odmowa na I i przyznanie na II i kolejne dziecko bo wtedy nie miała orzeczenia i kryterium przekraczało 800 zł). Wniosek na komisję orzecznictwa złożyła w październiku 2016, wprowadzam wszystkie dane z orzeczenia do Sygnity i przyznaje mi od grudnia, a wg art 13 ust. 3 powinno przyznać od października? Nie wiem czy błąd w systemie czy ja coś źle interpretuje!!
ja uważam , że przyznaje od grudnia bo wpisujesz date grudniową wniosku i dla tego. Skoro złożyła w grudniu to nie rozumiem dlaczego chcesz jej przyznać od października?
Witam, Pani ma przyznane 500+ na dwojke dzieci. Jedno z orzeczeniem, które wydane było do wrzesnia. W pazdzierniku otrzymala juz tylko na 1 dziecko. W dniu dzisiejszym dostarczyla nowe orzeczenie wydane w pazdzierniku ale nie dostarczyla go poniewaz zapomniala.Teraz skapnela sie ze nie wplywa jej 500 i dostarczyla nowe orzeczenie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Mam identyczny przypadek jak pink277. Pomimo, iż czytam ustawę tj. art 13 ust. 3 nie jest on dla mnie jednoznaczny.
i tak jak dla mnie w sytuacji gdy po
1) była wcześniejsza decyzja przyznająca świadczenie i zakończyła się z upływem czasu na który był wydany - przyznałabym od października
2) w sytuacji nowego wniosku tj. złożonego po raz pierwszy - przyznałabym od grudnia.
Przerabiałam ju 1 przypadek i sygnity przyznało od października a przy 2 przyznaje od grudnia.
Może ktoś wypowie się jeszcze w tym temacie
A z jakiej ustawy ten art. 13 ust. 3 bo ja tu czytam (ustawa o pomocy panstwa w wychowywaniu dzieci: art. 13. ust. 3: Wniosek zawiera dane dotyczące:.... itd.
Gość pisze:A z jakiej ustawy ten art. 13 ust. 3 bo ja tu czytam (ustawa o pomocy panstwa w wychowywaniu dzieci: art. 13. ust. 3: Wniosek zawiera dane dotyczące:.... itd.