500+ a utrata dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 kwie 2017, 23:59

Moja sytuacja wygląda następująco.9marca zawiesiłam działalnośc gospodarczą z zaznaczeniem opieki nad dzieckiem. Działalność prowadziłem 8lat. Chciałam się starać o 500+na pierwsze dziecko. Jednak w roku z którego przedstawia się dochody do tego świadczenia pobieralam zasiłek macierzyński. W urzędzie gminy pracownik powiadomił mnie ze zasiłek macierzyński uznają mi za utracony tylko w przypadku zamknięcia działalności a w przypadku moim za utratę mogą uznać tylko dochody z działalności a z macierzyńskiego już nie. Dodam że jeśli nie uznają mi tego jako dochodu utraconego to przekrocze próg dochodowy. Dzwoniłam do innej gminy aby dowiedzieć się jak wygląda sytuacja i powiedzieli mi że jest to dochód utracony nawet przy zawieszeniu ale potrzebuje podstawy prawnej. Proszę o pomoc
iwona12
Praktykant
Od: 26 kwie 2017, 23:47
Zajmuję się: Grafika

Napisano: 27 kwie 2017, 7:22

Witam. Jeśli jest to zawieszenie działalności w rozumieniu art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (dz.U. z 2015 poz. 584, z póżn.zm)czyli Przedsiębiorca niezatrudniający pracowników prowadzący działalność gospodarczą przez okres co najmniej 6 miesięcy może zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej na okres do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6. rok życia, a w przypadku dziecka, które z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności wymaga osobistej opieki osoby prowadzącej działalność gospodarczą, na okres do 6 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia.- to w takim przypadku utracamy dochód z takiego zawieszenia.
Honoratka
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 27 kwie 2017, 10:44

cospaniom w osrodku sie chyba pokrecilo:) moga utracic dochody z dzialalnosci, bo jst zawieszona w tym trybie kiedy jest utrata dochodu,a nie moga utracic zasilku macierzynskiego otrzymywanego w zwiazku z ta dzialalnoscia ? prosze skladac wniosek a w przypadku uwzglednienia pzrez ops dochodu z zasilku macierzynskiego przy ustalaniu prawa i odmowy - odwolac sie do sko
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 27 kwie 2017, 10:50

Zawieszenie działalności w celu sprawowania opieki na dzieckiem jest utratą dochodu .
Zgodnie z art. 14a ust. 1d ustawy z dnia 2 lipca 2004r. o swobodzie działalności gospodarczej (dz.U. z 2015 poz. 584, z póżn.zm), który podała Honoratka
Irek
GOPSIrek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 31 sie 2016, 10:45
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 kwie 2017, 11:20

kb pisze:cospaniom w osrodku sie chyba pokrecilo:) moga utracic dochody z dzialalnosci, bo jst zawieszona w tym trybie kiedy jest utrata dochodu,a nie moga utracic zasilku macierzynskiego otrzymywanego w zwiazku z ta dzialalnoscia ?
Od chwili gdy kilka lat temu przeczytałem, że ktoś nie chciał przyjąć wniosku o dowód osobisty od osoby bez ucha argumentując "bo ucho na zdjęciu musi być", to nic mnie już w Polsce nie dziwi :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 27 kwie 2017, 11:34

no ja mam wrazenie,ze coraz wiecej takich zdarzen jak z tym uchem...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x