500 dla obcokrajowców - pilne!!!

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

500 dla obcokrajowców - pilne!!!

Post autor: renka. »

Rodziny z Rumunii mieszkają na terenie naszej gminy już kilka lat, ale nie mają zezwolenia na pobyt czasowy, ani kart z dostępem do rynku pracy, są już kilka lat, ale jakby turystycznie. Nie pracują. Chcą złożyć wnioski o świadczenia twierdząc, że ich kuzyn jest w Polsce na takich samych zasadach i pobiera świadczenie wychowawcze tylko w innym województwie.
Proszę o podpowiedź, czy mogę przyznać im 500, a jeśli tak to na jakiej podstawie.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: 500 dla obcokrajowców - pilne!!!

Post autor: noteev »

Rumunia jest członkiem UE, więc traktujesz ich tak samo, jak obywateli Polski. Żadnych zezwoleń ani kart pobytu nie muszą mieć. Jeśli nie mają PESEL-i to obowiązkowo dokument potwierdzający tożsamość.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
renka.
Stażysta
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW
Kontakt:

Post autor: renka. »

Czy tylko dokument tożsamości jeśli nie ma PESEL-u, ponieważ jeszcze słyszałam, że musi posiadać o kartę rejestracji w UE. A gdzie mogę znaleźć taki artykuł?
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Tylko dokument tożsamości, traktujesz ich tak samo jak Polaków.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
pincetplus
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: pincetplus »

Miałam bardzo podobny problem z Bułgarami. Po wielu analizach z prawnikiem doszliśmy do tego, że muszą mieć zarejestrowany pobyt lub rejestrację w UP jako bezrobotni, zgodnie z ustawą o wjeździe, wyjeździe i pobycie, bo przebywają powyżej 3 miesięcy.
W §4 pkt 2 rozporządzenia masz wymienione: kartę, decyzję lub inny dokument uprawniający do pobytu i uprawniający do pracy.
ODPOWIEDZ