Z jakiego dokumentu księgujecie decyzje na konto 640, bo chyba nie zbieracie wszystkich decyzji od pracowników merytorycznych, z programu IZYDA nie da się wydrukować zestawienia decyzji?
moim zdaniem jeżeli ktoś zaczyna księgować 500+ przez 640 to powinien to robić z każdym świadczeniem, które przysługuje na okres zachodzący na koniec roku i na następny rok.
...masz rację ale nie da się wszystkiego na raz zrobić.
Trzeba zacząć od 500plus aby nie było zaległości, potem rodzinne aby dało sie zaksięgować potrącenia 500plus z rodzinnymi i na odwrót, potem fundusz alimentacyjny, potem stałe itp.itd..
OPS-y mają ogromne zaległości w stosowaniu zasad rachunkowości, a szczególnie w zakresie wykazywania zobowiązań i kosztów przyszłych okresów, które powstają wskutek przyznania takiego lub innego świadczenia.
Wkrótce będziemy mieli w planie kont konto, które nam pozwoli wykazywać zobowiązanie długoterminowe i związane z nimi świadczenia na okres przekraczający 12 miesięcy od dnia bilansowego.
A póki co Gumi....kto księguje rodzinne na koncie 640?
NIKT....kto miał choć raz w życiu prawidłowy bilans w zakresie rodzinnych....też NIKT...
TWoj przestań już z tym 640. ja na razie nie będę księgować przez to konto bo do mnie bardziej przemawia interpretacja BDMB. Uwierz mi, że analizowałam długo to zagadnienie i dla mnie decyzja nie jest zobowiązaniem na przyszłe okresy.
gumi pisze:TWoj przestań już z tym 640. ja na razie nie będę księgować przez to konto bo do mnie bardziej przemawia interpretacja BDMB. Uwierz mi, że analizowałam długo to zagadnienie i dla mnie decyzja nie jest zobowiązaniem na przyszłe okresy.
Zauważ że ja piszę o Programie 500plus a na innych postach o funduszu alimentacyjnym a BDMB skakał po innych świadczeniach. JA piszę o jednym on skacze po tematach...ty zresztą też.
A ty trzeba spokojnie najpierw jedno potem drugie...
....Weź teraz sobie program 500plus.
Jak ktoś ma dziecko i złożył wniosek to było to zdarzenie przeszłe, jak wydasz mu decyzję to masz mu wypłacać kasę przez okres świadczeniowy. A sama decyzja ma klauzulę natychmiastowej wykonalności. Tak wynika z przepisów dot 500plus....a zatem jest to zobowiązanie o którym mowa w art 3 u 1 pkt 20 ustawy o rachunkowości
Poczytaj raz jeszcze art 39 ustęp 1 ustawy o rachunkowości a zrozumiesz, że decyzja i zobowiązanie dotyczy przyszłych okresów (okres to miesiąc) bo przecież co miesiąc wypłacasz 500zł.
A co najważniejsze to zgodnie z art 3 ustęp 1 pkt 18 litera d ustawy o rachunkowości krótkoterminowe czynne RMK (koszty przyszłych okresów) się aktywuje zaliczając je do aktywów obrotowych.
A zatem w przypadku 500plus masz krótkoterminowe zobowiązania po pasywach i krótkoterminowe czynne RMK po atywach.
Tu nie ma ani zobowiązań warunkowych ani biernych RMK. I nie ma ich również w świadczeniach rodzinnych i alimentacyjnych. Ministerstwo Finansów od 2011 roku w swym komunikacie pisze o koncie 640....
UCZ SIĘ GUMI UCZ.....BDMB TEŻ NIECH SIĘ POUCZY....
DOBRZE, ŻE JEST TAKI ODZEW NA PYTANIE KONTA 640. TO MOŻE LEPIEJ POCZEKAĆ NA TO NOWE KONTO, O KTÓRYM PISZE "TWOJ". JEDNA RZECZ MNIE ZASTANAWIA, A MIANOWICE JAK TO FIZYCZNIE ZROBIĆ, BO CO SKŁADAĆ SOBIE WSZYSTKIE DECYZJE??? PROGRAMY W 500+ NIE SĄ JESZCZE PRZYSTOSOWANE ABY DRUKOWAĆ ZBIORCZE ZESTAWIENIE DECYZJI I KWOT Z DEC.
WSZYSTKO ŁADNIE BRZMI I WYGLĄDA NA ROZRYSOWANYCH KOTACH, ALE JEŚLI CHODZI O ROBOTĘ TO JUŻ HNIE BĘDZIE TAK ŁATWO.
A konto 640 i 240 to w planie kont jest od zawsze. Podobnie jak po pasywach mamy zobowiązania krótkoterminowe a po aktywach krótkoterminowe czynne RMK.
Tu nie ma na co czekać....a czekamy na pozycję bilansową dot. długoterminowych czynnych RNK, której nie ma w bilansie dla jednostek budżetowych choc jest w bilansie z ustawy o rachunkowości.
W programie 500plus mamy jednak nie długo a krótkoterminowe czynne RMK.
A to, że w waszych okolicach wszystko księguje sie pod listą wypłat wcale nie oznacza, że tak powinno się to robić.
Saldo konta 240 - "Rozliczenia z tyt. wypłat 500+" ma wskazywać jakie zasiłki przysługują opiekunom a nie zostały wypłacone np. w maju 2016 r. (zdarzyć się może, że za mało środków chcieliśmy i nie mamy ich na koncie Urzędu). Jeżeli z decyzji już zaksięguję całość jako niby zobowiązanie, to skąd będę brała dane o których napisałam powyżej?
W świadczeniach rodzinnych zdarza się nagminnie, że środki nie zostają podjęte z banku i mam naliczenie listy oraz na 240 zobowiązanie - kwotę niewypłaconych zasiłków. Skąd wezmę te dane jeśli będę księgowała na koncie 240 jako zobowiązanie przysługujące na wiele miesięcy?
PRZYSŁUGUJĄCE NA DANY DZIEŃ a gdzie zmiany decyzji ze względu na dochód rodziny? zmianę liczby członków rodziny?,śmierć?