500+ opiekun prawny - pilne

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ewam

500+ opiekun prawny - pilne

Post autor: ewam »

Witam, w styczniu opiekun prawny złożył wniosek o 500+. Dostał 30 dni na dostarczenie zaświadczenie z Sądu że jest opiekunem. W lutym przynosi zaświadczenie wydane przez Sąd zgodnie z którym 14-02-2017 złożył ślubowanie. Strona mieści się w tych 30 dniach, do sądu tez złożyła wniosek w styczniu i musiała czekać na rozprawę. Czy w tej sytuacji mogę przyznać świadczenie od stycznia
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: 500+ opiekun prawny - pilne

Post autor: kb »

jak dla mnie opiekunem prawnym zostal dopiero 14.02.2017 (dzis ??:)) wiec od dzis moze dopiero meic ustalone prawo do 500+ (jesli nie jest rownoczesnie rodzina zastapcza)a za styczen odmowa bow styczniu opiekunem prawnym nie byl
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Post autor: oko12 »

A co z uprawomocnieniem się wyroku?
ewam

Post autor: ewam »

to jest zaświadczenie nie wyrok, nie uprawamacnia się.
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Post autor: oko12 »

ewam pisze:to jest zaświadczenie nie wyrok, nie uprawamacnia się.
Rozumię, dzięki :)
Nie miałam jeszcze takiego przypadku.
A jak robicie w przypadku rozwodu. Dajecie od momentu, kiedy uprawomocni się wyrok rozwodowy, czy od dnia wydania wyroku? Mieliście kiedyś taki przypadek, bo ja się zastanawiam jak to powinno być.
Gość

Post autor: Gość »

rozwód - od daty uprawomocnienia się wyroku
ODPOWIEDZ