dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy
dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy
Co robić. Kobieta nie składała wniosku o 500 plus w Polsce bo mąż pobierał świadczenie na dzieci w Anglii. teraz dopatrzyła się ze pobiera mniej z Anglii o 40 zł niż mogłaby pobierać w Polsce. W kwietniu 2016 r. nie pracowała w Polsce czyli mąż z Anglii mógł pobierać. Od lipca 2016 r podjęła pracę w Polsce a mąż dalej pracuje w Anglii. Czyli tak jakby pierwszeństwo w wypłacie od lipca ma Polska . A co z wnioskiem Teraz mamy luty czy wstecz można cofnąć? a Swiadczenia z Anglii od lipca nienależnie pobrane?. pomocy .
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy
a co na to ROPS?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Re: dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy
Nie wysyłałam do ROPS. Kobieta chciała się dowiedzieć czy jej by zwrócili tą różnicę 40 zł od kwietnia 2016r. Ja myślę że nie bo od lipca Polska miała pierwszeństwo i wydaje mi się ze wszelkie zmiany( podjęcie pracy w Polsce) do ROPS powinna zgłaszać skoro pobierała z Anglii. Wtedy by była sprawa jasna. A jeszcze jaśniejsza gdyby w kwietniu 2016r. złożyła wniosek to wtedy Polska by do lipcaczy tam do czerwca płaciła dodatek dyf. a od lipca płaciła by normalnie całość bo kraj nasz ma pierwszeństwo (kobieta pracuje w Polsce i dzieci są przy niej) teraz nie wiem co jej doradzić.
Oprócz dodatek dyferencyjny- Elmer i inni pomocy - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
500+ - Australia
dochód uzyskany
czy jest taka możliwość w SYGNITY
uchylenie
czy ma racje?
500+ opiekun prawny - pilne
od kiedy przyznaję?
Liczenie 1,5% na obsługę
Alimenty a 500 +
Zmiana nazwiska
Aby Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatniej
podstawa prawna-US