500+ - paradoks XXI wieku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 29 mar 2016, 15:31

Witam serdecznie, zdecydowałam się poprosić o poradę na tym forum, ponieważ mam "mniejszy-większy" problem...

Za kilka dni składamy wnioski o 500+, natomiast ja tak naprawdę nie wiem co mam przedstawić, PIT za poprzedni rok, PIT za 2014 rok czy umowę o pracę za rok bieżący... otóż w 2014,2015,2016 roku sytuacje są w 100% odmienne i różne i miałam w nich inne zarobki... i dochody...
Nie wiem jak tutaj się mają systemy utraty i uzyskania dochodu :(
I czy w ogóle muszę je składać? (mieszkam sama z dzieckiem)

W 2014 roku osiagnelam niskie dochody, tak ze biorąc pod uwagę ten rok spokojnie załapię się na dodatek 500+ dla mojego dziecka.
W 2015 sytuacja już jest nieco inna - udało mi się na chwilę podłapać pracę z lepszymi zarobkami i trochę już przekraczam dochód. Ponadto sprzedałam mieszkanie za 70 tyś. i wyprowadziłam się do wynajętego... także jeżeli mieszkanie jest brane do dochodu to już w ogóle się wyklucza...
W 2016 mam jeszcze inną pracę i zarabiam już mniej, i na dzień dzisiejszy wraz z otrzymywanymi alimentami spokojnie spełniam kryteria dochodowe do 500+...

Także nie wiem jakie dokumenty mam dostarczyć razem z wnioskiem... jeżeli np. wpiszę 2014 rok a "zataję" - po prostu nie pokażę nic z 2015 a ktoś to odszuka mogę ponieść konsekwencje, a z drugiej strony włąśnie sytuacja od 2015 się jeszcze bardziej zmieniła... więc dlaczego miałabym nie podać 2016...

Druga sprawa - czy jeżeli przyznanoby mi 500+ to sąd może mi zmniejszyć alimenty? Albo pan tatuś może wnieść wniosek do sądu o obniżenie?

I czy np. w roku 2017 będzie brany pod uwagę już dochód z 2016 roku czy z 2015? Czy jeszcze nie wiadomo?

Z góry dziękuję za pomoc
pytajaca
Praktykant
Od: 29 mar 2016, 15:18
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 15:44

będzie Ci się liczyć alimenty za 2014 r. a zarobki z ostatniej pracy... z 2014 r. do utraty tego dochodu potrzebujesz pit 11 i świadectwo pracy.. z 2015r. możesz przedstawic świadectwo pracy, a z aktualnej pracy będzie potrzebne zaświadczenie o zarobkach za miesiac następujący po miesiącu w którym dochód został osiągniety, ( czyli miesiac kolejny po miesiącu w którym podjełaś pracę) mieszkanie sie raczej (na 90%) nie liczy do dochodu.
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 29 mar 2016, 18:15

dziękuję bardzo, to mi rozjaśniło nieco sprawę :)

a czy mógłby mi ktoś jeszcze doradzić o alimentach? Czy mogą one zostać zmniejszone po rozpoczęciu pobierania 500+? otrzymuję obecnie 600 zł
pytajaca
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 29 mar 2016, 18:24

pytajaca pisze:dziękuję bardzo, to mi rozjaśniło nieco sprawę :)

a czy mógłby mi ktoś jeszcze doradzić o alimentach? Czy mogą one zostać zmniejszone po rozpoczęciu pobierania 500+? otrzymuję obecnie 600 zł
Chodzi ci o to, że ty chcesz ich zmniejszenia żeby w przyszłym okresie zasiłkowym dochód nie przekroczył czy boisz się, że ojciec dziecka wniesie o zmniejszenie przez to, że ty dostaniesz 500zł na dziecko więc finansowo ci się poprawi?
Jeśli boisz się o to co ojciec dziecka zrobi to owszem może zwrócić się do sądu o obniżenie alimentów, ale tutaj też duże znaczenie będzie miała jego sytuacja majątkowa.
Gość

Napisano: 29 mar 2016, 18:26

Trudno powiedzieć. Wszystko zalezy , w którą stronę pójdą sądy, kiedy osoby płacące alimenty zaczną wnosić o ich zmniejszenie.
m&m

Napisano: 30 mar 2016, 19:45

to drugie... że ojciec dziecka wniesie pozew... już mi to zapowiedział...
a czy sądy mogą samoistnie obniżyć mi alimenty bez udziału ojca?

i czy jeżeli wniesie on taki wniosek to czy ja bede mogła być obecna na rozprawie i się bronić?
pytajaca
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2016, 19:49

Jezeli ojciec dziecka nie wniesie o obnizenie alimentów, to sąd sam nie może.
I pewnie bedziesz mogła byc obecna tak jak przy zasądzaniu alimentów.
m&m

Napisano: 31 mar 2016, 19:42

sprzedaż mieszkania to dochod nie podlegający utracie
także będzie liczony
anka35

Napisano: 31 mar 2016, 20:10

anka35 pisze:sprzedaż mieszkania to dochod nie podlegający utracie
także będzie liczony
No ale Pani sprzedała mieszkanie w 2015r, nie w 2014r. Także nie będzie brane pod uwagę to mieszkanie
Gość

Napisano: 31 mar 2016, 21:18

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi, jutro składam wniosek :)
pytajaca
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x