Za kilka dni składamy wnioski o 500+, natomiast ja tak naprawdę nie wiem co mam przedstawić, PIT za poprzedni rok, PIT za 2014 rok czy umowę o pracę za rok bieżący... otóż w 2014,2015,2016 roku sytuacje są w 100% odmienne i różne i miałam w nich inne zarobki... i dochody...
Nie wiem jak tutaj się mają systemy utraty i uzyskania dochodu

I czy w ogóle muszę je składać? (mieszkam sama z dzieckiem)
W 2014 roku osiagnelam niskie dochody, tak ze biorąc pod uwagę ten rok spokojnie załapię się na dodatek 500+ dla mojego dziecka.
W 2015 sytuacja już jest nieco inna - udało mi się na chwilę podłapać pracę z lepszymi zarobkami i trochę już przekraczam dochód. Ponadto sprzedałam mieszkanie za 70 tyś. i wyprowadziłam się do wynajętego... także jeżeli mieszkanie jest brane do dochodu to już w ogóle się wyklucza...
W 2016 mam jeszcze inną pracę i zarabiam już mniej, i na dzień dzisiejszy wraz z otrzymywanymi alimentami spokojnie spełniam kryteria dochodowe do 500+...
Także nie wiem jakie dokumenty mam dostarczyć razem z wnioskiem... jeżeli np. wpiszę 2014 rok a "zataję" - po prostu nie pokażę nic z 2015 a ktoś to odszuka mogę ponieść konsekwencje, a z drugiej strony włąśnie sytuacja od 2015 się jeszcze bardziej zmieniła... więc dlaczego miałabym nie podać 2016...
Druga sprawa - czy jeżeli przyznanoby mi 500+ to sąd może mi zmniejszyć alimenty? Albo pan tatuś może wnieść wniosek do sądu o obniżenie?
I czy np. w roku 2017 będzie brany pod uwagę już dochód z 2016 roku czy z 2015? Czy jeszcze nie wiadomo?
Z góry dziękuję za pomoc