W związku z nowelizacją programu 500+ i podpisaną ustawą zmieniającą mam pewną wątpliwość..

Mianowicie chodzi o kwestie dodatków wychowawczych w powiatach. W gminie okres rozliczeniowy kończy się dnia 31.05.2021 r. więc sprawa jest prosta. Natomiast w powiatach zgodnie z przepisami decyzje wydawane są w systemie ciągłym na 12 miesięcy. Czytam bowiem następującą informację: "Do ZUS z kolei należy kierować od 1 stycznia 2022 r. tylko wnioski o nowe świadczenia 500+, jeszcze nie wypłacane, czyli np. na nowo urodzone dzieci."
Wobec powyższego mam rozumieć że jeśli np. decyzja na dodatek wychowawczy obowiązuje przykładowo do dnia 2 lutego 2022 r. to dalszą kontynuację świadczenia czyli decyzję w tym zakresie wydaje nadal PCPR?
Myślałam że po zakończeniu okresu na jaki zostało przyznane prawo do dodatku (w roku 2022) w/w przykładzie byłoby to od 3 lutego 2022 r. właściwym do rozpatrzenia sprawy przyznania 500+ będzie ZUS i rodzina zastępcza wniosek będzie już składać właśnie tam... czy ktoś może już się zastanawiał nad powyższym?