Pani pobierała 500+ na dzieci i w lutym również zostały jej wypłacone pieniążki. Pod koniec lutego ojciec przyszedł i złożył wniosek na dzieci wraz z wyrokiem sądu ( dzieci pod jego opieką). Matce uchyliłam od lutego a co teraz z ojcem? Czy mogę mu wystawić informację przyznającą 500+ na dzieci czy czekać aż matka dzieci się odwoła do SKO ? Co z wypłatą za luty jeśli matce zostały wypłacone pieniądze a należały się ojcu ?
no jak uchyliłaś matce od lutego, a wypłaciłaś to czekasz na uprawomocnienie i żądasz zwrotu
pytanie kiedy wyrok był prawomocny ... konkretnie od jakiej daty ? przed wypłatą czy po wypłacie ?
Ale prawo miała ustalone Pani. Tu masz zbieg. Pani za luty się należało, a to ona złożyła wniosek. No chyba, że chcesz dać dwóm rodzicom po 500 zł za luty.
No ale jeśli dzieci zamieszkują pod adresem ojca, sa rownież pod jego opieką, matka placi na nich alimenty to wedlug prawa nalezy sie ojcu 500+ i on złożył 26 lutego a ja matce dzieci uchyliłam od lutego pomimo,że pieniądze zostały wypłacone.
Art 18 ust.2
No raczej. Pani się jak najbardziej należało bo 500+ jest podzielne tylko w 3 przypadkach. My zawsze tak robimy. Jak wyrok jest prawomocny np. 10 lutego to wypłacamy do końca lutego, a drugiemu z rodziców przyznajemy od 1 marca. Oczywiście o ile nie ma naprzemiennej. Ale zrobisz jak uważasz.