Było zgłoszone odrazu jak wyjechał. Z tego co mi tłumaczył to tam zasiłek przysługuje dopiero po równym roku pracy. Zakończenie pracy ma 21 maja. A umowę od 26 maja. Więc równy rok nie minął.admin.2021 pisze: ↑22 kwie 2021, 9:52Po pierwsze czy wniosek 2019/2021 był w tamtym roku wysłany do koordynacji jak już wyjechał ten mąż do Islandii? Bo piszesz, że nie zgłosili tam dzieci do świadczeń. Ale jeśli było prawidłowo zgłoszone do UW to oni przekazują dokumenty do islandzkich organów. Zawsze pojawia się taka informacja od UW , że w związku z koordynacją i tym, że pierwszeństwo ma np. Islandia dokumenty zostały przekazane
Po drugie nie ma czegos takiego jak odblokowanieAlbo jest uchylenie albo przyznanie. Nie możesz ot tak dać im teraz świadczeń za tamten rok, tylko dlatego że nie pobierali w Islandii. Było napisane czarno na białym, że wypłaca Islandia
A po trzecie, jak teraz zaczyna się nowy okres zasiłkowy i założmy ten Pan planuje być tam przez cały czerwiec jeszcze w okresie wypowiedzenia to od 01.06 zaczyna się u nas nowy okres zasiłkowy. Wiadomo, że teraz jak Pani będzie miała zatrudnienie w Polsce to Polska będzie właściwa ale jeśli on tam będzie w czerwcu to musi przejść przez UW![]()
No i ten Pan nie ma żadnej informacji pisemnej z UW, tylko przez telefon mu powiedzieli że przysługuje mu w Islandiiadmin.2021 pisze: ↑22 kwie 2021, 9:53A jeśli chodzi o termin rozpatrzenia to różnie bywa w praktyce. Czasami do 1,5 roku. Ja ostatnio mam decyzje dopiero z okresu zasiłkowego 2019/2021 a już wysyłam documenty na nowy 2021/2022![]()