500+ wypłacone za lipiec u nas i w nowej gminie - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 lip 2019, 11:51

Facet pobiera u nas 500+ na jedno dziecko. Na nowy okres złożył wniosek w nowej gminie i GOPS wspaniałomyślnie przyznał mu od lipca i już nawet wypłacił świadczenia.
Facet dziś odesłał pieniądze, które my mu wysłaliśmy za lipiec na nasze konto i poinformował telefonicznie o zmianie miejsca zamieszkania. Co z tym zrobić
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 23 lip 2019, 13:13

root pisze:Facet pobiera u nas 500+ na jedno dziecko. Na nowy okres złożył wniosek w nowej gminie i GOPS wspaniałomyślnie przyznał mu od lipca i już nawet wypłacił świadczenia.
Facet dziś odesłał pieniądze, które my mu wysłaliśmy za lipiec na nasze konto i poinformował telefonicznie o zmianie miejsca zamieszkania. Co z tym zrobić
Ja bym spakował akta i przesłał wszystko do nowego organu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 23 lip 2019, 14:17

jak można odesłać akta? nie można! ja zawsze daje decyzję uchylającą w związku ze zmianą miejsca zamieszkania i wysyłam do petenta, a ten idzie do nowego organu składać wniosek
olaw034
Praktykant
Od: 29 mar 2019, 11:24
Zajmuję się: W pracy zajmuję się świadczeniem wychowawczym 500+

Napisano: 23 lip 2019, 14:47

olaw034 pisze:jak można odesłać akta? nie można! ja zawsze daje decyzję uchylającą w związku ze zmianą miejsca zamieszkania i wysyłam do petenta, a ten idzie do nowego organu składać wniosek
Polecam przeczytać zmiany od 01.07.2019 r. ...
Art.20 ust.3 W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze, organ właściwy, do którego został złożony wniosek o to świadczenie, przekazuje wniosek wraz z dokumentami do organu właściwego ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie wychowawcze.
Art.20 ust. 4. W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze, dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję lub informację o przyznanym świadczeniu wychowawczym wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze w celu ich dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze, realizuje przyznane świadczenie wychowawcze bez konieczności wydawania kolejnej decyzji lub informacji oraz jest właściwy do uchylenia, zmiany prawa do świadczenia wychowawczego, w tym ustalonego decyzją, oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna rodziny mająca wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, członek rodziny nabył prawo do świadczenia wychowawczego w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie wychowawcze lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 24 lip 2019, 20:25

a tamten GOPS co? CBB nie sprawdza czy jak?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 25 lip 2019, 7:26

olaw034 pisze:jak można odesłać akta? nie można! ja zawsze daje decyzję uchylającą w związku ze zmianą miejsca zamieszkania i wysyłam do petenta, a ten idzie do nowego organu składać wniosek
oj, chyba przegapiłaś zmianę ustawy. Art.20 ust. 4.
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 26 sie 2019, 16:43

facet odesłał pieniądze a Wy jakie papiery przygotowaliście ?
elaswiadczenia
Praktykant
Od: 14 cze 2018, 12:03
Zajmuję się: 500+ 300+

Napisano: 28 sie 2019, 12:13

generalnie skończyło się tak, że zadzwoniłam do niego żeby nam niczego nie odsyłał, spakowałam dokumenty i przekazałam je do ośrodka właściwego ze względu na miejsce zamieszkania
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 28 sie 2019, 14:39

no tak bardzo dobrze zrobiłaś, u mnie jest sytauacja, że kobieta już mi napisała oświadczenie o przeprowadzce i papiery spakowaąłam, wysłałam, niby wszystko zrobiłam , a zapomniałam (!) w sygnity przekazać wg właściwości. No i mój błąd bo kasa poszła u nas i u nich. kobieta nam zwróciła i co mam jej teraz zrobić ? NP?
elaswiadczenia
Praktykant
Od: 14 cze 2018, 12:03
Zajmuję się: 500+ 300+

Napisano: 29 sie 2019, 8:01

Nowa gmina nie powinna była przyznawać świadczenia bo po pierwsze jest obowiązek weryfikacji w CBB a po drugie przy zmianie miejsca zamieszkania powinni kontynuować decyzję ,,starego" organu a nie wydawać swojej.

Teraz powinni uchylić swoją informację, żądać zwrotu u siebie, kontynuować do września wypłatę z decyzji ,,starej" gminy a u siebie przyznać od października.
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x