500, zasiłek rodzinny i fa dla dziecka przebywającego za gr - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 maja 2019, 7:55

Witam.
Zerknijcie na mój problem. Matka złożyła wniosek o św.wychowawcze i zasiłek rodzinny na troje dzieci. Dwoje dzieci ojciec nieznany, na trzecie wyrokiem sądowym ustalone alimenty, kiedyś pobierała na niego u nas fundusz i teraz też planuje złożyć. Ostatnio tj. przez cztery lata mieszkała w Anglii.Wróciła do Polski przed tygodniem z dwojgiem dzieci, natomiast najstarszy syn 15 lat został w Anglii z jej siostrą ze względu na dokończenie roku szkolnego, który kończy się w lipcu, a potem ma go tu przywieźć.Matka zarejestrowała się w Urzędzie Pracy. Napisała oświadczenie, że w Anglii nie pobiera żadnych świadczeń na dzieci.
Bardzo proszę niech mnie ktoś oświeci co z przyznaniem świadczeń na to dziecko, które jest w Anglii.
renka.
Stażysta
Od: 04 maja 2017, 14:51
Zajmuję się: ŚR,FA,ŚW

Napisano: 10 maja 2019, 10:09

Proszę, niech ktoś zerknie na powyższy post i naprowadzi mnie na właściwy tor.
renka.
Stażysta

Napisano: 10 maja 2019, 14:57

Zastanawiałam się czy na to dziecko nie będzie koordynacji, ale znalazłam takie coś na stronie naszego UW

"Charakter pobytu członka rodziny poza granicami Polski:
- inny, niepodlegający koordynacji (leczniczy, turystyczny, kształcenie za granicą) – wniosek nie kwalifikuje się do przekazania do Wojewody"

W związku z tym chyba należy się ZR i 500, niech matka napisze oświadczenie, że dziecko kształci się za granicą. Bo w art. 1 ust 3 ust o św i śr jest napisane, że świadczenie przysługują osobom jeżeli zamieszkują na terenie RP ( nic nie ma o członkach rodzin).

Może ktoś jeszcze ma inne pomysły.
Kasian
Praktykant
Od: 13 wrz 2017, 11:52
Zajmuję się: Kadry

Napisano: 10 maja 2019, 18:48

A kiedy matka wróciła do Polski? W kwietniu czy w maju? Bo jeżeli w maju to do Wojewody wniosek trzeba wysłać bo może zachodzi koordynacja. I jeszcze kwestia utraty dochodu zagranicznego. Albo od maja utrata, albo od czerwca
Olaola11
Stażysta
Od: 14 cze 2017, 18:52
Zajmuję się: SW/ZR

Napisano: 13 maja 2019, 8:34

Napisała mi oświadczenie, że podczas całego pobytu tam nie pracowała, a teraz od maja zarejestrowała się jako bezrobotna. Nadmienię, że jest z rodziny cygańskiej, ale od urodzenia mieszkająca na naszym terenie i jej rodzice też tu mieszkają od zawsze.
renka.
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x