64KPA - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: wczoraj, 8:19

Pani nie uzupełniła deklaracji o dochodach gospodarstwa domowego. W związku z tym wzywam ją na 64KPA. Jeżeli nie przyjdzie to później jeszcze jej wysłać zawiadomienie, że w związku z 64KPA wniosek został pozostawiony bez rozpoznania?
Pouczam ją w sumie, że wniosek pozostanie bez rozpoznania ale mimo tego nie wiem czy jednak jeszcze jej nie wysłać tego zawiadomienia, że wniosek został pozostawiony bez rozpoznania.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: wczoraj, 8:42

ja wysyłam zawiadomienie
Zgodnie z art. 9 i art. 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 572) zawiadamiam, że ...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: wczoraj, 8:48

Pouczam ją w sumie, że wniosek pozostanie bez rozpoznania ale mimo tego nie wiem czy jednak jeszcze jej nie wysłać tego zawiadomienia, że wniosek został pozostawiony bez rozpoznania.
ale w jakim celu jeszcze raz, skoro samo wezwanie informuje jasno co będzie w przypadku nieuzupełnienia braków ? no chyba , że nie informuje ;)
jeśli informuje to wysyłanie kolejnego pisma nie ma sensu
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: wczoraj, 8:55

:-) pisze:
wczoraj, 8:42
ja wysyłam zawiadomienie
Zgodnie z art. 9 i art. 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 572) zawiadamiam, że ...
Dzięki.
GOPS_1234
Referent

Napisano: wczoraj, 8:59

brodafix pisze:
wczoraj, 8:48
ale w jakim celu jeszcze raz, skoro samo wezwanie informuje jasno co będzie w przypadku nieuzupełnienia braków ? no chyba , że nie informuje ;)
jeśli informuje to wysyłanie kolejnego pisma nie ma sensu
Pismo informuje. Powielanie tego nie ma sensu to prawda. Dzięki.
GOPS_1234
Referent

Napisano: wczoraj, 9:04

tak tak wiem o tym wszystkim że to nie ma sensu :)
jednak....że w związku z nieusunięciem braków we wniosku, wniesionym przez Pana ….w dniu .... w sprawie przyznania dodatku mieszkaniowego, w wyznaczonym terminie, przedmiotowy wniosek został pozostawiony bez rozpatrzenia.
Jednocześnie informuję, że powyższa okoliczność nie zamyka drogi do załatwienia przedmiotowej sprawy i wnioskodawca może w każdym czasie wnieść nowy wniosek, który powinien spełniać wymogi określone w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych.

Art. 9. [Zasada informowania stron]
Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.

a co mi szkodzi wysłać :) nikt się nie przyczepi później ...
art 10 par 1 kpa też często nie ma sensu wysyłać...a jednak SKO zawsze to wytyka
VIP

Napisano: wczoraj, 10:40

a co mi szkodzi wysłać :) nikt się nie przyczepi później ...
nie przyczepiłby się i tak pod warunkiem, że w treści samego wezwania jest już informacja o...
art 10 par 1 kpa też często nie ma sensu wysyłać...a jednak SKO zawsze to wytyka
przed wydaniem decyzji odmownych zawsze jest konieczność

nie ma sensu powielać informacji do Strony natomiast jak najbardziej ma być informowana o o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: wczoraj, 11:21

a jak inaczej poinformować stronę o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków...jeśli nie wyślę pisma? :)
nie mam wiele takich pism...więc nie ma problemu napisać do strony i tak sprawę zakończyć :)
art 10 par 1 kpa mówi o prawie do zapoznania się z aktami sprawy...ale strona sama wszystko przynosi i nic więcej nowego nie ma w aktach sprawy :)...to po co ta konieczność :roll:
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x