998 i 980

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~monia

998 i 980

Post autor: ~monia »

prosze niech ktos mi wytłumaczy za przeproszeniem \"jak krowie na granicy\" co na tych kontach ksiegowac i jak? u nas wczesniej tego nie bylo a teraz po kontroli rio kazali ksiegowac. i ja robie tak ze ten wydatek który księguje na 130 to równiez ksieguje na 998 wn i wtedy konto 130 ma =998 wn. a co z 980??? pomocy
~aga7-7

Re: 998 i 980

Post autor: ~aga7-7 »

980 to plan finansowy jednostki, 998 zaangażowanie na bieżący rok., musisz poczytać z rozporz. z planu kont, bo długo by pisać
~monia

a mozesz mi napisac jakie to rozporzadzenie??? powiem szczerze ze nie mialam z nim doczynienia wcześniej. bo z tego co slyszlam wyszly 2 zupelnie sprzeczne i trzymalismy sie ustawy bo niby jest wa.zniejsza niz rozporz. ale pani z rio stwierdzila ze trzeba sie trzymac rozporz.
~ola

Post autor: ~ola »

to jak ty funkcjonujesz bez rozporządzenia w sprawie szczególnych zasad rachunkowości i planu kont dla budżetu....... to jest jak biblia dla katolika
~iza

Post autor: ~iza »

980 musi Ci sie równać z planem finansowym który otrzymujesz z urzędu
~aga7-7

Post autor: ~aga7-7 »

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 5.07.2010 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego, jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, państwowych funduszy celowych oraz państwowych jednostek budżetowych mających siedzibę poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej

• Tekst pierwotny Dz. U. z 2010 r. nr 128, poz. 861
• 2012.02.16 zmieniony przez § 1 Dz. U. z 2012 r. poz. 121
√ Tekst jednolity - bieżący Dz. U. z 2013 r. poz. 289 , ze zmianami
~monia

~ola ja dostaje \"gotowca do wklepania w system\"
~mo

Post autor: ~mo »

no fajnie... ale chyba trzeba by sie troche orientowac z czego sie bierze ta cała rachunkowość...
~ola

Post autor: ~ola »

no to świetnie pracuje się i się nic nie wie fajnie to dlaczego nikt ci nie da gotowca do wklepania do konta 980 ciekawe
~ilona

Post autor: ~ilona »

na 998 księguje plan finansowy i ewentualne zmiany w ciągu roku
na 998 zaangażowanie środków na bieżący rok np. umowy, decyzje na pobyt w schroniskach, DPS, przeksięgowuje z 999 z roku poprzedniego, bieżące zakupy w momencie księgowania faktury,
ODPOWIEDZ