Napisano: 20 paź 2020, 8:03
Myślę, że z 85219 lub 85295 będzie jak najbardziej poprawne. Ja nie mam planu w 85295, więc jeśli już coś, to zapłacę z 85219. Przy czym nie dostaliśmy (jeszcze?) tego zadania i może nie dostaniemy. Jeśli chodzi o sam fakt tego, czy gmina i ops muszą mieć porozumienie w tej sprawie, to z ustawy nie wynika wprost, że muszą:
"Art. 411 ust. 10h. Zaświadczenie, o którym mowa w ust. 10g, wydaje wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby fizycznej, o której mowa w ust. 10g.
(...)
10r. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w formie pisemnej, upoważnić swojego zastępcę, pracownika urzędu gminy albo kierownika ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku przekształcenia ośrodka pomocy społecznej w centrum usług społecznych na podstawie przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o realizowaniu
usług społecznych przez centrum usług społecznych (Dz. U. poz. 1818) – dyrektora centrum usług społecznych, lub kierownika innej jednostki organizacyjnej gminy, a także inną osobę na wniosek kierownika ośrodka pomocy społecznej, dyrektora centrum usług społecznych lub innej jednostki organizacyjnej gminy do prowadzenia postępowań w sprawach, o których mowa w ust. 10g, w tym do wydawania w tych sprawach zaświadczeń."