A jesli orzeczenie do stycznia przerwa 2m-c i od maja nowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 maja 2014, 12:29

A jesli orzeczenie do stycznia przerwa 2m-c i od maja nowe czy przyznaje to ZDO od maja?
Elka:)

Napisano: 30 maja 2014, 12:34

moim zdaniem ZDO tylko do stycznia. Ponieważ drugie orzeczenie jest dopiero od maja to nie ma ciągłości i w maju może składać ale tylko o świad.piel. lub o SZO
oregon

Napisano: 30 maja 2014, 12:53

oregon pisze:moim zdaniem ZDO tylko do stycznia. Ponieważ drugie orzeczenie jest dopiero od maja to nie ma ciągłości i w maju może składać ale tylko o świad.piel. lub o SZO
wyrównania są za okresy w których osoba spełniała warunki, więc jak od lipca do maja np. osoba pracowała albo nie było ciągłości orzeczenia to w tych okresie odmawiasz przyznania zdo
nówka

Napisano: 30 maja 2014, 12:55

Dlaczego?
Art 6 ustawy ust.2 mówi, że w przypadku upływu terminu, na który została wydana decyzja, w związku z utratą ważności orzeczenia o niepełnosprawności , prawo do zasiłku dla opiekuna w związku z uzyskaniem nowego orzeczenia ustala się na wniosek i dalej złożony w okresie trzech miesięcy licząc od dnia wydania orzeczenia......"
Gdzie jest wymagana ciągłość ważności orzeczeń?
TeresaD

Napisano: 30 maja 2014, 13:04

to od kiedy kochani przyznac skoro orzeczenie nowe mam od 2 maja?

Napisano: 30 maja 2014, 13:11

Jeżeli osoba po utracie ważności złożyła niezwłocznie wniosek o ponowne ustalenie niepełnosprawności a Zespół wydał np. w maju takie orzeczenie to oczywiście, że mają zastosowania przepisy , które przytoczyłaś i ZDO przysługuje. Natomiast miałem na myśli inną sytuację tj. po utracie ważności orzeczenia w styczniu nie złożyła niezwłocznie wniosku o wydanie nowego orzeczenia tylko np. dopiero w marcu . W tej sytuacji mamy przerwę nie ma ciągłości i wtedy moim zdanie ZDO przysługuje jej tylko do stycznia
oregon

Napisano: 30 maja 2014, 13:21

ale wlasnie ja mam przerwę od lutego do kwietnia

Napisano: 30 maja 2014, 14:08

to znaczy że na komisję złożyła wniosek o ustalenie niepełnosprawności 2.05.? bo nie rozumiem; jeżeli tak to przyznajesz do lutego, a teraz od maja
maria12

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x