A to powiedziała Mlonka:-) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 11 lut 2016, 9:31

1. Świadczenie rodzicielskie - liczy się 364 dni, czyli 52 tygodnie x7. Nie żadne kpa.
2. Jeżeli po pierwszym stycznia osobie trzeba przeliczyć dochód, a prawo nabyła przez pierwszym stycznia, to robić warunkowe przekroczenie, a nie złotówkę za złotówkę.
3. Zasiłek pielęgnacyjny zwraca się od momentu przysługiwania dodatku w Zusie, a nie od miesiąca wydania decyzji przez Zus.

:D :D :D

No. Komentujcie:-)
e-ka

Napisano: 11 lut 2016, 9:48

co tu komentować....
u mnie w pracy jak koleżanka urodziła to kadrowa - macierzyński też liczyła w tygodniach 7 dniowych a nie innych. Licząc od poniedziałku do poniedziałku robi sie 8 dni.... tydzień trwa 7 dni od poniedziałku do niedzieli
~o~

Napisano: 11 lut 2016, 9:55

Wiem że macierzyński liczy się 7 dni. Chodzi mi o to, że są dwa obozy - jedni liczą wg kpa, drudzy tak jak ZUS. A przecież wszędzie powinno liczyć się tak samo, prawda?
e-ka

Napisano: 11 lut 2016, 10:04

art. 32 ust. 2 odsyła do kpa to jak mamy go nie stosować jak w ustawie naszej nie pisze jjak tygodnie liczyc tylko w kpa
ah123

Napisano: 11 lut 2016, 10:05

ja miałam uzysk za grudzień 2015 i było przekroczenie, a w zł za zł sie nie miescili więc uchyliłam decyzje. Jak moge stosować warunkowe przekroczenie jak już w ustawie go nie ma????
kasia7

Napisano: 11 lut 2016, 10:08

ale w ustawie jest zapisane że świadczenie przysługuje od dnia porodu, więc dzień porodu jest 1-szym dniem świadczenia
kasia7

Napisano: 11 lut 2016, 10:13

kasia7 pisze:więc dzień porodu jest 1-szym dniem świadczenia
nie, jest pierwszym dniem terminu liczonego w tygodniach a nie w dniach ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 lut 2016, 10:16

dlatego od poczatku apeluje na tym forum aby nie chodzic na zadne szkolenia bo co jeden to madrzejszy i coraz to lepsze nowinki ludziom sprzedaje, chociaz akurat z pkt 3 sie zgadzam w 100% :) z pkt 2 już nie bo nie mogę się powołac na artykuł którego już nie ma w ustawie
masterm

Napisano: 11 lut 2016, 10:22

do P. Mlonki to nie bardzo warto jechać. Jak się ją podpyta szczegółowo to nagle zmienia zdanie. O KPA nie ma żadnego pojęcia.
1. pewnie tak miało być, ale wyszło jak zawsze. Zapomnieli o odesłaniu do KPA i jak się określa terminy w KPA. Ministerstwo przeciez samo przyznało, że mamy liczyć wg KPA (tylko w przykładzie źle policzyli).
2. bzdura na resorach. Tak będziemy liczyć dopiero jak TK się za ten przepis weźmie. Teraz bym nie był tak odważny;
3. jak wejdzie w życie zmiana (chyba od połowy marca) to będziemy tak robić.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2016, 10:23

czyli jak macie ustawione w parametrach na 0 czy 1?
kasia7

Strona 1 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x