Absurdy mojego MOPSu dot. ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 maja 2014, 13:56

Właśnie wracam z MOPS-u i w sumie wyszłam głupsza niż weszłam:/
Jako, że pracowałam trzy miesiące (październik, listopad, grudzień), bo mój podopieczny był w tym czasie w szpitalu pani w OPS poinformowała mnie, że należy mi się zwrot zasiłku do końca września, a za okres od stycznia do maja już nie, bo pracą zerwałam ciągłość. Za to należy mi się ZDO od czerwca na bieżąco - tutaj już zerwanie ciągłości nie gra roli... Szczerze to mi to brzmi śmiesznie. Skoro ciągłość zaważyła na niemożności spłaty za zaległe miesiące to dlaczego należy mi się ZDO na bieżąco? Przecież logicznym jest, że takim tokiem myślenia też się nie powinno należeć.
Na koniec tego wywodu pani z OPS powiedziała mi, że mimo, że tak mi powiedziała to w sumie jeszcze nie wie o co chodzi w tej ustawie, bo czeka na restrykcje z góry. Co nie powstrzymało jej przed ówczesnym ogłoszeniem swojej interpretacji. Czeski film, normalnie.
Anna23

Napisano: 05 maja 2014, 14:37

Witam skoro Pani Tak ładnie opisuje nasz MOPS to dobrze by było, gdyby Pani Pisała całą prawdę czyli to co Pani usłyszała od pracownika MOPS. Pozdrawiam
MOPS !!!

Napisano: 05 maja 2014, 14:39

a który to MOPS?
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 14:41

idź do kierownika ops i powiedz żeby zwolnił takiego pracownika bo wstyd;
już art. 2 ust 2 ustawy o zdo wskazuje ż zasiłek przysługuje za okresy (a nie okres),
więc wychodzi że ta pani nawet nie zaczęła czytać tej ustawy nie mówiąc już żeby miała ją zrozumieć.
krótko mówiąc zdo przysługuje ci za wszystkie okresy od 01.07.2013r. do 14.05.2014 (w których spełniała Pani warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012r) wraz z odsetkami
oraz od 15.05.2014r. na czas ważności orzeczenia (tu będzie rodzinny wywiad środowiskowy z pomocy społecznej)
no i w skrócie co ważne:
- nie ma kryterium dochodowego
- rezygnacja lub niepodejmowanie pracy
- rolnicy czy domownicy składają oświadczenia że nie prowadzą gospodartwa rolnego
z.ziobro

Napisano: 05 maja 2014, 14:43

A co pominęłam? Do czasu podjęcia pracy zwrot się należy, a potem już nie. To jest nawet logiczne, biorąc pod uwagę przerwaną ciągłość, ale nie mogę zrozumieć, dlaczego na bieżąco można składać wniosek o ZDO. Przecież skoro zerwanie ciągłości uniemożliwia przyznanie zwrotu to również powinno uniemożliwiać pobieranie ZDO na bieżąco.
Dokładnie to usłyszałam co napisałam, z zaznaczeniem, że to jeszcze nie jest nic pewnego do czasu restrykcji z góry. Proszę mi wskazać, gdzie dokładnie widzi Pani przekłamanie.
Anna23

Napisano: 05 maja 2014, 15:01

z.ziobro zwolnij się sam, a potem przeczytaj dokładnie to co napisałeś, a potem przeczytaj dokładnie to co napisała Pani Anna
Pani Anna dostanie kasę od lipca do września, od stycznia do maja i od maja nadal
merka03

Napisano: 05 maja 2014, 15:03

merka03 chyba Pani Anna 23 napisała coś innego że od stycznia do maja nie dostanie, tylko dopiero w czerwcu
Gość

Napisano: 05 maja 2014, 15:04

Od stycznia do maja najprawdopodobniej nie. Tak mi powiedziano w MOPS, ale to jeszcze nieoficjalne, bo czekają na restrykcje z góry. Powiedziano mi tak: należy mi się od lipca do końca września, a od stycznia do maja nie, ale od maja/czerwca (w zależności kiedy złożę wniosek) mogę składać wniosek o ZDO na bieżąco.
Anna23

Napisano: 05 maja 2014, 15:07

Anna23 pisze: a za okres od stycznia do maja już nie, bo pracą zerwałam ciągłość. Za to należy mi się ZDO od czerwca na bieżąco - tutaj już zerwanie ciągłości nie gra roli...
merka03 czytaj to nie boli
z.ziobro

Napisano: 05 maja 2014, 15:22

z.ziobro art. 2 ust. 2 pkt 1 za okresy nie okres - więc mogą być 2 i więcej , czytaj ustawę to nie boli
Art. 2. 1. Zasiłek dla opiekuna przysługuje osobie, jeżeli decyzja o przyznaniu jej prawa do świadczenia pielęgnacyjnego
wygasła z mocy prawa na podstawie art. 11 ust. 3 ustawy z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach
rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1548 oraz z 2013 r. poz. 1557) z dniem 1 lipca 2013 r.
2. Zasiłek dla opiekuna przysługuje:
1) za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała
warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach
rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.2)) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.;
2) od dnia wejścia w życie ustawy, jeżeli osoba spełnia warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone
w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia
2012 r.
merka03

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x