akt notarialny dożywotnia służebność mieszkania nieodpłatna i podpisana umowa najmu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
jolasz
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

akt notarialny dożywotnia służebność mieszkania nieodpłatna i podpisana umowa najmu

Post autor: jolasz »

Właścicielka mieszkania ustanawia aktem dożywotnią służebność mieszkania nieodpłatnie i daje (dla potrzeb dodatku) umowę najmu. Z aktu mam nieodpłatnie a z umowy najmu wynika ,że najemca ponosi wydatki za mieszkanie. Według mnie skoro aktem przekazano mieszkanie nieodpłatnie czyli wnioskodawca nie ponosi wydatków za mieszkanie to winna być decyzja odmowna. Czy mieliście taką sytuację? co zrobiliście?
z góry dziękuję za uwagi , podpowiedzi...
R.M.
Praktykant
Zajmuję się: DM/KDR/UKRAINA/stypendia
Kontakt:

Re: akt notarialny dożywotnia służebność mieszkania nieodpłatna i podpisana umowa najmu

Post autor: R.M. »

jolasz pisze: 08 kwie 2022, 8:36 Właścicielka mieszkania ustanawia aktem dożywotnią służebność mieszkania nieodpłatnie i daje (dla potrzeb dodatku) umowę najmu. Z aktu mam nieodpłatnie a z umowy najmu wynika ,że najemca ponosi wydatki za mieszkanie. Według mnie skoro aktem przekazano mieszkanie nieodpłatnie czyli wnioskodawca nie ponosi wydatków za mieszkanie to winna być decyzja odmowna. Czy mieliście taką sytuację? co zrobiliście?
nie do końca zrozumiały jest dla mnie zabieg umowy najmu - najem jest tylko wtedy , gdy ponosi wydatki - tu powinna byc umowa użyczenia, ale bez zapisu "bezpłatnie" bo to dyskwalifikuje ( odmowa)- tylko " na poczet ponoszonych kosztów wydatków ( administracyjnych ) - wg mnie...
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Re: akt notarialny dożywotnia służebność mieszkania nieodpłatna i podpisana umowa najmu

Post autor: brodafix »

Według mnie skoro aktem przekazano mieszkanie nieodpłatnie czyli wnioskodawca nie ponosi wydatków za mieszkanie to winna być decyzja odmowna. Czy mieliście taką sytuację? co zrobiliście?
niekoniecznie ... zobacz sobie III SA/Lu 184/11 - Wyrok WSA w Lublinie
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Post autor: brodafix »

nie do końca zrozumiały jest dla mnie zabieg umowy najmu - najem jest tylko wtedy , gdy ponosi wydatki - tu powinna byc umowa użyczenia, ale bez zapisu "bezpłatnie" bo to dyskwalifikuje ( odmowa)- tylko " na poczet ponoszonych kosztów wydatków ( administracyjnych ) - wg mnie...
dokładnie
ODPOWIEDZ