czy rachunek za śmieci za 4 kwartał opłacony w grudniu, a takze za wode opłacony w listopadzie (inkasent nie chodził w styczniu bo jest jeden i chorował wiec bedzie w lutym nastepny rachunek) możemy zaliczyć do wydatków przy wniosku składanym w styczniu??? wydaje mi sie ze tylko zapłacone w styczniu rachunki mozna zaliczyc jako wydatek. pomózcie
wydatki za m-c w którym składany jest wniosek czyli jeśli jest jakiś rachynek zawierający kilka dni stycznia to przyjąć proporcjonalnie za dni stycznia jeśli nie ma to bardzo mi przykro nie ma wydatków żadnych
~ola tak właśnie myslalam, pani bardzo sie oburzyła ale trudno, bedzie miala tylko ryczałt naliczony bo tu akurat chodzi o dom jednorodzinny. Na wniosku jest jasno wydatki za ostatni miesiąc - miesiac , w ktorym składany jest wniosek.
Może źle czytam, ale rozumiem, że na styczeń nie ma żadnego obciążenia (będzie dopiero w lutym), więc za wodę nie ma co zaliczać do dodatku. Zero.
Ewentualnie poczekać do lutego.
Po przemyśleniu zmieniam pogląd.
Tamta pani formalnie niewiele ma do powiedzenia w tym zakresie, jednak owszem, skoro brak odczytu był z winy zarządcy, to wnioskodawca nie powinien ponosić negatywnych skutków. Jakąś kwotę należałoby uwzględnić i po stosownym wytłumaczeniu nikt nie powinien mieć zastrzeżeń co do zasady (co najwyżej do wysokości, ale to inna sprawa).
aczy moge przyjąć rachunek po złozeniu wniosku?? np. pani składa mi wniosek 20 a rachunek przyniesie np.28 czy 29. czy w trakcie postepowania moga mi \"donosić\" rachunki??
Jakieś tu chyba nieporozumienie.
Z jakiego punktu widzenia to zapytanie?
Jeśli od zarządcy, to przed potwierdzeniem niech przynosi co uważa i kiedy uważa.
Jeśli ze strony gminy, to już z zasady sprawa bezprzedmiotowa. Co najwyżej można sprawdzić kwotę potwierdzoną, która z zasady powinna być ostateczna. No, ale gdy przypadkiem coś nie pasuje, to niech zarządca wyjaśnia i ewentualnie prostuje.