Aktywizacja dłużnika alimentacyjnego ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 sty 2016, 12:53

Co robicie, gdy nie była wydana decyzja o uchylającym się dłużniku alimentacyjnym do tej pory, jest kolejny wniosek o wywiad, dłużnik zgłosił się na wywiad alimentacyjny i nic się nie zmieniło, to czy piszecie do urzędu pracy o aktywizację czy nie, bo już zgłupiałam.
Agnieszka7623

Napisano: 27 sty 2016, 15:12

Jeżeli już był (wcześniej) złożony wniosek o aktywizację - to po raz kolejny nie występujemy z takim wnioskiem (art. 5a ust. 2 "...jeżeli sytuacja Dł nie uległa zmianie (...)organ nie informuje PUP (...).
ODA

Napisano: 05 lut 2016, 10:28

Nie wiem czy to do końca jest ok, ponieważ ten sam art. brzmi : jeżeli sytuacja Dł nie uległa zmianie (...)organ nie informuje PUP (...) jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy..
Tutaj nie było takiej decyzji
mała_mi

Napisano: 05 lut 2016, 11:33

też mam takie wątpliwości. mała mi myśle, że trzeba ten art. traktować tak jak mówisz ale nie mam pewności.
filu miku

Napisano: 05 lut 2016, 11:35

mała mi źle inrepretujesz, zauważ: W przypadku gdy organ właściwy dłużnika ustali na podstawie wywiadu alimentacyjnego lub oświadczenia majątkowego, że sytuacja dłużnika alimentacyjnego nie uległa zmianie, lub w przypadku gdy dłużnik alimentacyjny uniemożliwi przeprowadzenie tego wywiadu lub odmówi złożenia oświadczenia majątkowego, organ właściwy dłużnika nie informuje właściwego powiatowego urzędu pracy o potrzebie aktywizacji zawodowej dłużnika alimentacyjnego ani nie wszczyna postępowania dotyczącego uznania dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, jeżeli poprzednio wydana decyzja o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych pozostaje w mocy. Trzeba cały przepis uważnie przeczytać, ale w piątek to wiadomo pracujemy na 5% baterii ;)
FanFA

Napisano: 05 lut 2016, 12:29

ale ja właśnie o tym piszę FanFa, że cały przepis :) organ nie informuje urzędu pracy ani nie wszczyna postępowania JEŻELI poprzednio wydana decyzja pozostaje w mocy.
I wydaje mi się (oczywiście mogę się mylić) że tutaj kluczowe jest to "jeżeli" ponieważ mówimy o sytuacji gdzie dłużnik wcześniej takiej decyzji nie miał.
mała_mi

Napisano: 08 lut 2016, 13:00

Wypowie się ktoś jeszcze??
Bo nadal nie jestem przekonany, czy jeśli dłużnik nie miał DU a przyszedł na wywiad i ustalono że nic się nie zmieniło to robię aktywizację??
Elmer może się wypowiesz??
gosc

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x