Aktywny samorząd moduł I B1 sprzęt komputerowy - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 wrz 2018, 11:08

Cześć. Prawdopodobnie gdzieś na forum jest odpowiedź na to pytanie ale nie mogę się doszukać. Czy ktoś z Was dofinansował osobie niewidomej jednocześnie Iphona i iPada?
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 04 wrz 2018, 12:51

ja bym nie dał, podobne funkcje, niech osoba wybierze które urządzenie chce, no chyba że bardzo chcecie przyznać na oba urządzenia, to wtedy dobre uzasadnienie
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 04 wrz 2018, 12:59

Tak myślałam. Dziękuję Tomek :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Napisano: 05 wrz 2018, 8:47

jak mi składają wnioski na laptopy i telefony to im pisze pismo mniej więcej takie:

"Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w ... informuje, że kilka lat temu w programach PFRON zrezygnowano z podziału na podstawowy oraz specjalistyczny sprzęt i oprogramowanie. Głównie z tego powodu, że w wyniku tzw. projektowania uniwersalnego, co raz więcej sprzętu elektronicznego i oprogramowania jest fabrycznie wyposażona w funkcje umożliwiające ich obsługę przez osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami. Co więcej, na przykład, standardowy smartphone posiadający odpowiednie oprogramowanie, może spełniać funkcje takich urządzeń specjalistycznych jak: lupa elektroniczna, urządzenie lektorskie skanujące i rozpoznające tekst, dyktafon, odtwarzacz książek mówionych itd. Ponadto, w określeniu „komputer” (stacjonarny lub mobilny) zawierają się nie tylko komputery stacjonarne czy przenośne typu laptop, notebook, netbook, ale wszystkie inne mobilne urządzenia komputerowe typu tablet, palmtop, smartphone itp.
Wszystkie je traktujemy jako sprzęt elektroniczny/komputerowy, gdyż ich konstrukcja oraz większość cech funkcjonalnych są zasadniczo takie same. Urządzenia te posiadają procesory, płyty główne, pamięć operacyjną, najczęściej wyświetlacze oraz systemy operacyjne. Dzięki którym można na nich instalować różnego rodzaju dedykowane oprogramowanie.
W związku z powyższym, prosimy o uzupełnienie złożonego wniosku o szczegółowe uzasadnienie dotyczące wnioskowanego sprzętu elektronicznego, tj.: laptopa oraz smartphone."
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 05 wrz 2018, 15:26

W punkt. Wielkie Dziekuję :)
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 11 wrz 2018, 10:28

Pomóżcie bo mamy problem :( . Mam wniosek dziecka na komputer plus oprogramowanie. W zaświadczeniu lekarskim od okulisty zapis: ostrość wzroku w oku 0,25 i 0,2. Teraz już wiem ze dofinansowania nie powinno być...ale poszło z rozpędu pismo ze wniosek pozytywnie zweryfikowany pod względem merytorycznym i formalnym. Kasa na szczęście nie przyznana bo narazie jej nie mamy. Jak to "odkręcić" żeby było jak najmniej źle... :shock:
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 11 wrz 2018, 10:47

Może najprościej napisać prawdę, że wniosek został ponownie zweryfikowany, ponieważ podana wada wzroku wzbudziła obawy, co do kwalifikowalności (nie wiem, czy jest takie słowo) :? do programu i jednak z przykrością stwierdzacie, że wniosek dziecka nie może być oceniony pozytywnie już na etapie formalnym. Za niedogodności przepraszacie i takie tam.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2018, 11:19

PCPR-Trz pisze:Może najprościej napisać prawdę, że wniosek został ponownie zweryfikowany, ponieważ podana wada wzroku wzbudziła obawy, co do kwalifikowalności (nie wiem, czy jest takie słowo) :? do programu i jednak z przykrością stwierdzacie, że wniosek dziecka nie może być oceniony pozytywnie już na etapie formalnym. Za niedogodności przepraszacie i takie tam.

Dziękuję za odzew :)
Tez myśleliśmy ze tak wprost bezpieczniej...ale czy ewentualna kontrola kiedyś w przyszłości nie zarzuci nam Bóg wie czego? Chociaż z drugiej strony każdy ma prawo do błędu a kasa jeszcze żadna za tym nie poszła. Boje się tylko jeszcze jednego...że mama dziecka zrobi raban że już pismo jedno ma że formalnie i merytorycznie ok a tu raptem drugie że jednak nie jest ok....czy może nam jakoś zaszkodzić? ...
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 12 wrz 2018, 9:34

Mamie dziecka powiedzcie, że na szczęście teraz został wyłapany błąd, bo jakby PFRON w trakcie kontroli to zobaczył i WTEDY trzeba byłoby zwracać pieniądze... :roll:
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem