mam mały problem, otóż wnioskodawca złożył wniosek as moduł II czesne + dodatek, na dzień złozenia wniosku i podpisania umowy jest osobą zatrudnioną (L4 do końca grudnia 2017r.)wobec czego zobowiązana jest do wniesienia udziału własnego. Ale co w sytuacji jeśli lekarz nie podpisze jej zgodności do pracy..., już nie będzie zatrudniona. Czy wtedy mam aneksować umowę i oddać jej ten udział własny...
Ja miałam sytuację, że wnioskodawca miał umowę na czas określony i małe szanse na jej przedłużenie. Zadałam pytanie na skrzynkę AS-a i otrzymałam odpowiedź, że mam odliczyć 15%, bo w dniu, kiedy składał wniosek był osobą zatrudnioną.
A co w sytuacji, jeśli wnioskodawca na dzień składania wniosku był zatrudniony do 30.10. i później złożył zaśw. z PUP, że jest zarejestrowany jako bezrobotny. Czy płaci udział własny? Według mnie nie płaci i powinniśmy wziąć pod uwagę dane aktualne które podał. Czy się mylę? Proszę o wasze zdanie bo już mi się wszystko miesza w tym Asie
Szanowni Państwo,
w odpowiedzi na korespondencję w sprawie realizacji Modułu II pilotażowego programu „Aktywny samorząd” , Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie informuje, że zgodnie z rozdziałem II ust. 2 dokumentu pn. „Zasady dotyczące wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków (…)” (dokument dostępny pod adresem: https://www.pfron.org.pl/o-funduszu/pro ... alaczniki/), podstawą podjęcia decyzji w sprawie przyznania osobie niepełnosprawnej dofinansowania są informacje aktualne na dzień złożenia wniosku, z wyjątkiem wniosków wnioskodawców zobowiązanych do uzupełnienia lub korekty danych - w tym przypadku podstawą podjęcia decyzji w sprawie przyznania dofinansowania są informacje aktualne na dzień uzupełnienia wniosku.
Jednocześnie, zgodnie z ust. 23 dokumentu pn. ”Kierunki działań(…)”, jest możliwość zwolnienia z wniesienia udziału własnego, gdy wysokość przeciętnego miesięcznego dochodu wnioskodawcy nie przekracza kwoty 583 zł (netto) na osobę.
Z poważaniem
Do Leona i PCPR-Trz.
Witam
Mam ogromną prośbę. Czy nie byłoby dla Was kłopotem, jeśli przesłalibyście mi tą interpretację. Mam podobny przypadek i nie wiem co z wkładem własnym, liczyć czy nie.
Mój mail: [email protected]
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam