Aktywny Samorząd Obszar B Zadanie 1 - kilka pytań od nowicuj

ODPOWIEDZ
mini21
Praktykant
Zajmuję się: Operator wprowadzania danych (a prócz tego - fotograf)
Kontakt:

Aktywny Samorząd Obszar B Zadanie 1 - kilka pytań od nowicuj

Post autor: mini21 »

Witam serdecznie.

Na wstępie chciałem się przywitać, gdyż to mój pierwszy post.

Chciałem prosić Was o pomoc i wyjaśnienie kilku kwestii...

Otóż zaczął się nabór wniosków do w/w projektu i chciałbym "spróbować szczęścia".
Jestem ON w stopniu znacznym (w tym 04-O, 11-N), pracującą na etacie (wprowadzanie danych).
Problemy ze wzrokiem powstały wskutek operacji guza mózgu skrzyżowania nerwów wzrokowych... i tak dalej i tak dalej.

Przechodząc do meritum.
1. Wyczytałem, że kwota dofinansowania "dla pozostałych osób z dysfunkcją narządu wzroku" wynosi 8 tyś zł.
Jak rozumiem jest to maksymalna kwota dofinansowania - ile otrzymywaliście po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku?
Czy składając wniosek na dajmy na to 8 tyś. zł jest szansa na otrzymanie 100% (pomijam wkład własny, bo to inna bajka)?

2. Czy w ramach tej kwoty MUSZĘ rozdysponować ją na poszczególne elementy, tzn. czy mogę kupić samą jednostkę (PC) czy muszę kupić zarówno PC jak i monitor?
Jakiś tam monitor posiadam i w zasadzie nie jest mi on potrzebny, ale może jest to wymagane.

3. Czy we wniosku lub fakturze proformie mieliście wpisany każdy element zestawu oddzielnie (tzn. procesor, mobo, ram, ssd, hdd...) czy tylko "komputer" lub "zestaw komputerowy"?
Chodzi o to, że przy obecnej tendencji do zmiany cen, zanim wnioski zostaną rozpatrzone ceny mogą się drastycznie zmienić, bądź może być problem z dostępnością - i co wówczas?

4. Jak umotywowaliście swój wniosek?
Nie jestem krasomówcą i nie bardzo wiem co tam napisać, żeby nie wyjść na ....

5. Ile ogólnie czekaliście na odpowiedź, a potem pieniądze?
Otrzymaliście ja na konto, czy może dostała je firma/sklep w którym składaliście komputer?

6. Modernizacja - czy nie ma problemów z ew. modernizacją komputera na który otrzymałem dofinansowanie?
Tzn. chodzi o dołożenie ramu, nowy dysk itp?

7. Pytanie z * - jak się ma Aktywny Samorząd do Likwidacji Barier w komunikowaniu się?
Tzn. czy jeden program wyklucza drugi?
W przypadku "Likwidacji Barier" wyczytałem gdzieś, że przyjmowanie wniosków trwa cały rok - czy to prawda?
I o jakie kwoty można się tam starać, bo takiej informacji nie znalazłem, a przez telefon Pani nie była mi w stanie odpowiedzieć.

Trochę dużo tego wyszło, ale mam nadzieję, że ktoś z Was to przeczyta i zechce podzielić się swoimi uwagami.
Dla mnie to "czarna magia" a cała ta papierkologia mnie lekko przeraża.
Kiedyś rodzice starali się o jakieś dofinansowania, ale to było kilkanaście lat temu, gdy byłem jeszcze niepełnoletni.

Z góry dziękuję za pomoc.
https://www.facebook.com/mkphotographystyle/
ODPOWIEDZ