Aktywny samorząd moduł I B1 sprzęt komputerowy

kornelia2018
Praktykant
Zajmuję się: pfron
Kontakt:

Aktywny samorząd moduł I B1 sprzęt komputerowy

Post autor: kornelia2018 »

Czy są może jakieś wytyczne jaki sprzęt komputerowy może dofinansowac, jaka ma być np przekątna ekrana? Wpłynąl do mnie jeden wniosek, osoba niepełnosprawna z dysfunkcja obu kończyn. Wnioskuję o laptopa, przekątna ekrana 16. Czy są inne kryteria przyjęte w przypadku osób które mają dysfunkcje kończyn a inne dla osób z dysfunkcja wzroku?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Aktywny samorząd moduł I B1 sprzęt komputerowy

Post autor: Tomasz1981 »

kiedys pisali z PFRON, że przekątna ekranu dla osoby niedowidzącej nie powinna przekraczać 24"

ogólnie nie ma wytycznych jaki sprzęt możemy dofinansować

my namawiamy aby osoby z dysfunkcją rąk do laptopa albo PC kupowały myszkę typu trackball, natomiast osoby niedowidzące z programem udźwiękawiającym system
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: Pcprnowa »

Pytanie może błahe, ale wolę się upewnić

Przyznaliśmy już (pisemnie) dofinansowanie do B1 (laptop) zgodnie z załączona do wniosku oferta cenową. Jednak w pt wnioskodawca zgłosił że cena laptopa się zmieniła - jest niższa. na dniach mam sporządzić umowę. Czy w związku z tym w umowie uwzględnić nową cenę czy starą (zgodnie z która zostało wyliczone dofinansowanie).

Jeśli pierwsza opcja to notatka służbowa wystarczy do załatwienia sprawy, czy trzeba pisemnie cofać cześć przyznanego dofinansowania?
Pcprnowa
Referent
Kontakt:

Pcprnowa pisze:Pytanie może błahe, ale wolę się upewnić

Przyznaliśmy już (pisemnie) dofinansowanie do B1 (laptop) zgodnie z załączona do wniosku oferta cenową. Jednak w pt wnioskodawca zgłosił że cena laptopa się zmieniła - jest niższa. na dniach mam sporządzić umowę. Czy w związku z tym w umowie uwzględnić nową cenę czy starą (zgodnie z która zostało wyliczone dofinansowanie).

Jeśli pierwsza opcja to notatka służbowa wystarczy do załatwienia sprawy, czy trzeba pisemnie cofać cześć przyznanego dofinansowania?

oczywiście przy drugiej opcji kwota dofinansowania byłaby wyliczona (obniżona)zgodnie ze złożoną fakturą ;)
olo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olo »

A robicie jakieś ograniczenia co do wysokości dofinansowania? Ja mam dwóch wnioskodawców, których komputery kosztują po 10 tyś. zł, dodatkowo mają Windows plus lupę i mamy dylemat czy dawać całe 8000 zł. Czy ograniczacie jeszcze jakoś dodatkowo dofinansowanie?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

jak we wrześniu okazywało sie że kasy nie wystarczało dla wszystkich to obniżaliśmy dofinansowania a jeśli wystarczyło to dawaliśmy maks
olo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olo »

ok, dzięki bardzo
Pcprnowa
Referent
Kontakt:

Pcprnowa pisze:
Pcprnowa pisze:Pytanie może błahe, ale wolę się upewnić

oczywiście przy drugiej opcji kwota dofinansowania byłaby wyliczona (obniżona)zgodnie ze złożoną fakturą ;)
Ktoś poratuje świeżą opinią? Bo zbaraniałam :? ;)
leon
Referent
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: leon »

Klient załącza aktualny kosztorys i na podstawie aktualnego przyznaje się dofinansowanie.
W przypadku gdy dostał już decyzję i kupuje ten sam sprzęt co na proformie to są nasze oszczędności :)
Matix
Stażysta
Zajmuję się: dofinansowania
Kontakt:

Post autor: Matix »

Tomasz1981 pisze:jak we wrześniu okazywało sie że kasy nie wystarczało dla wszystkich to obniżaliśmy dofinansowania a jeśli wystarczyło to dawaliśmy maks
Nam kiedyś zwrócili uwagę, że nie mamy dawać wszystkim (nie dla wszystkich ma wystarczyć), czyli tym samym nie mamy obniżać, jak jest 8000 zł, to tak ma być, bo z tego programu mają skorzystać tylko Ci, którzy uzyskują największą ilość punktów przy ocenie merytorycznej.
ODPOWIEDZ