alimentacja - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 13 kwie 2016, 12:13

Witajcie, mam taką sytuację i nie jestem pewna, co dalej z tym zrobić. Córka umieściła matkę w dps, zadeklarował, że będzie dopłacać 1.000,00 zł. Z wywiadu alimentacyjnego wynika, że ta córka ma świadczenie przedemerytalne w wys.847,16 zł a jej mąż (czyli zięć pani w dps) ma działalność gospodarczą, z której miesięczny dochód wynosi 29.235,00zł. działalność gospodarcza jest tylko na męża. Wychodzi na to, że córka powinna ponosić całość odpłatności za pobyt matki w dps, ale zastanawiam się jeszcze nad tym, czy brać pod uwagę dochód męża. Wiele mam takich sytuacji, że zięciowi czy synowe oburzają się i mówią - dlaczego mam płacić za teściową czy teścia- to nie moja matka czy ojciec! Miał ktoś taką sytuację, podpowiecie mi, co można zrobić w tym moim przypadku?
Iza K

Napisano: 13 kwie 2016, 14:03

Skoro córka jest w związku małżeńskim to liczysz dochód rodziny i jeżeli córka ma odpowiedni dochód to podpisujecie umowę z córką i tyle. Definicja dochodu rodziny jest w ustawie.
dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem