zastępcze ponoszenie odpłatnosci - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 kwie 2016, 12:48

Witam - mam pytanie i nie bardzo wiem jak z tego wybrnąć:/

Mam Pana umieszczonego w DPS, który zgodnie z decyzja ma płacić ze swojego dochodu 70/ odpłatności za swój pobyt w placówce.
Niestety wczoraj otrzymałam pismo z DPS, że Pan ma zadłużenia komornicze, które są bezpośrednio ściągane z emerytury w związku z czym, powstało zadłużenie w odpłatności z jego strony za pobyt DPS.
W piśmie z DPS proszą nas o uregulowanie zadłużenia zgodnie z art. 61 ust.3 u. o p.s. (opłata zastępcza wnoszona przez gminę).
Dodam przy tym, że obecnie gmina dopłaca do pobytu Pana prawie 1800,00zł miesięcznie. Panu zostaje 30% emerytury tj. około 600zł miesięcznie.

Wydaje mi się, że Pan ze swojego pozostałego dochodu powinien sam opłacać zadłużenie komornicze, bo obciążenia te niestety ale sam na siebie ściągnął. Tylko teraz czy jest na to jakiś przepis, artykuł, coś co potwierdzi moją tezę.

z góry dziękuje za odpowiedz.
Anita01

Napisano: 07 kwie 2016, 12:38

Mamy takiego zawodnika co jakiś czas dajemy mu specjalny celowy.
t.franek

Napisano: 08 kwie 2016, 7:48

również uważam że to słuszne założenie, aby zajęcie komornicze nie było brane pod uwagę przy regulowaniu odpłatności za pobyt i zgodnie z u.o p.s. nie jest. Z tego co panu zostanie po potrąceniu komornika - powinien uregulowac odpłatność, reszta - dla niego. Gdy braknie na niezbędne rzeczy (leki) ostatecznie po wywiadzie zasiłek specj. Może być jednak tak że pan nie chce regulowac mimo decyzji i wtedy faktycznie dps/owi poziostaje wnioske o opłatę zastępczą : :( a gminie - dodchodzenie zwrotu opłaty w trybie egzekucji
al.a

Napisano: 10 sie 2016, 16:52

Zgadzam się w całości z opinią.
maliniak33
Praktykant
Od: 10 sie 2016, 16:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x