alimentacja a dzieci drugiego partnera - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 sie 2019, 9:04

Mam taką wątpliwość i chciałabym zasięgnąć Waszych opinii ;)
Pan złożył wniosek o zasiłek stały - umiarkowany stopień. Rodzina 2-osobowa, Pan nie ma żadnego dochodu, żona pracuje na 1/2, zasiłek mały, ale wyszedł, a chodzi głównie o ubezpieczenie dla Pana. Wątpliwość moja natomiast jest tu: Pani ma 2 dzieci z poprzedniego małżeństwa, Pan jedno kawalerskie, z którym nie utrzymuje żadnego kontaktu (twierdzi, że zamieszkuje za granicą i nie zna adresu), a także 2 wspólnych dzieci (wszyscy pełnoletni). Jak to teraz wygląda z wywiadami alimentacyjnymi?
2 wspólnych dzieci - oczywista oczywistość :D że alimentację przeprowadzić trzeba.
To dziecko, które zamieszkuje za granicą - Pan twierdzi, że zna tylko imię, nie podał adresu ani nic - opisane w wywiadzie wszystko...
Natomiast, czy z 2 dzieci Pani, które zamieszkiwały wspólnie z rodziną (obecnie jedno nadal mieszka - oddzielne gosp. dom.), a drugie na terenie innej gminy. Myślę, że tu nie powinno się przeprowadzać alimentacji? Koleżanka, która zajmuje się tą sprawą przeprowadziła już tą alimentację oraz poszedł też wniosek o przeprowadzenie wywiadu do sąsiadującej gminy...
Zostawić jak jest?
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 sie 2019, 9:19

według mnie zostawić jak jest. Ale pewności nie mam.
:? :shock: :roll:
magdalenamagda
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 sie 2019, 8:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 20 sie 2019, 11:02

Koleżanka dobrze zdobiła... Alimentacja u wszystkich dzieci mieszkających w Polsce jak najbardziej być powinna.
Percia
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 11:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 sie 2019, 11:25

Kodeks Rodzinny i opiekuńczy mówi tak:
Art. 144. żądanie świadczeń alimentacyjnych od powinowatych
§ 1. Dziecko może żądać świadczeń alimentacyjnych od męża swojej matki, nie będącego jego ojcem, jeżeli odpowiada to zasadom współżycia społecznego. Takie samo uprawnienie przysługuje dziecku w stosunku do żony swego ojca, nie będącej jego matką.
§ 2. Mąż matki dziecka, nie będący jego ojcem, może żądać od dziecka świadczeń alimentacyjnych, jeżeli przyczyniał się do wychowania i utrzymania dziecka, a żądanie jego odpowiada zasadom współżycia społecznego. Takie samo uprawnienie przysługuje żonie ojca dziecka, nie będącej matką dziecka.
§ 3. Do obowiązku świadczeń przewidzianego w poprzedzających paragrafach stosuje się odpowiednio przepisy o obowiązku alimentacyjnym między krewnymi.

Czyli należy rozpatrzeć sprawę indywidualnie...
doris89
Stażysta
Od: 14 sie 2019, 9:05
Zajmuję się: pracownik działu pomocy środowiskowej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem