alimentacja czy wliczamy? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 lut 2014, 16:15

Przysłano mi alimentację przeprowadzona z ojcem na rzecz syna , w której ojciec wziął na siebie kredyt a pieniądze dał synowi na usamodzielnienie (około 30,00 tys zł )i spłaca przez 3 lata kredyt w wysokości 900,00 zł m-c do grudnia 2014r jest to forma zaoferowanej pomocy przez ojca .Syn stara się o zasiłek celowy i czy w takim przypadku należy wliczać synowi te 900,00 zł do dochodu ?. Bardzo proszę o wypowiedzi ?
~kwiatek

Napisano: 25 lut 2014, 16:24

jakby patrzeć to kredyt wziął ojciec wiec nie obchodzi nas to jednak jeśli on wyraźnie napisał , że 900 zł te miesięczne spłaca ale ciągle ten kredyt, który jest na niego to syn jego nie otrzymuje od niego prawnie pieniędzy bo przecież fizycznie ich nie ma a w kredycie nie ma wzmianki ze to dla syna to tylko chyba słowna umowa miedzy synem a ojcem, chyba ze pieniądze otrzyma syn jako całość 30tys czyli jakiś uzyskany dochód jest dla jego dziecka. To wówczas jak ustawa .
~maria

Napisano: 26 lut 2014, 13:11

czy może ktoś się jeszcze wypowiedzieć ? mam podobny przypadek , z góry dziękuję
~Alutka

Napisano: 26 lut 2014, 13:16

900 zł. miesięcznie nie wpływa na konto syna tylko banku więc nie można tego doliczać do dochodu syna.
~ja

Napisano: 26 lut 2014, 13:29

do dochodu nie, ale odmówić można, ponieważ syn ma srodki na zaspokajanie swoich potrzeb
~xxx

Napisano: 26 lut 2014, 13:38

xxx Jakie środki. Ojciec jeżeli dał synowi 30 tys. zł. to z wyliczenia wynika, że to było 2 , 3 lata temu. To wtedy można by potraktować to jako dochód jednorazowy i podzielić go przez 12 miesięcy zgodnie z ustawą a nie teraz
~ja

Napisano: 26 lut 2014, 13:40

a kiedy dostał te 30 tyś? sprawdź może art 8 ust 11 znajdzie zastosowanie
~kaśka

Napisano: 26 lut 2014, 14:43

ale durny tata...... po co gadał takie rzeczy??? a wiecie sęk jest w tym ,ze ludzie chcą uczciwie podejść do sprawy i wychodzi takie gó ...........no!! Zwyczajnie chciał wykazać ,ze nie jest jakimś h. który nie pomaga i dał cała ..........uczciwie.
~Wredna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x