Mam pytanie: pani składa wniosek na FA. W składzie rodziny ona, dwójka dzieci i jej partner z którym wychowuje wspólne drugie dziecko. Wcześniej (oświadcza) że nie otrzymywała alimentów zasądzonych na pierwsze dziecko od byłego męża, nie wniosła też sprawy do komornika bo miała dobrze płatną pracę, obecnie pobiera zasiłek dla bezrobotnych , partner pobiera rentę, i moje pytanie czy wliczam jej do dochodu te zasądzone a nie otrzymywane w 2012r. alimenty? Mało tego miała jeszcze w 2012r. umowę zlecenie i nie może tego udokumentować, mam aby pit, brak umowy i nie wiem co z tym dochodem z umowy zlecenia bez dokumentacji nie mogę się go chyba pozbyć. Bardzo proszę o pomoc i radę pani jest bardzo nieuprzejma.
nie masz żadnych podstaw do tego by dopisać jej do dochodu alimenty.
Masz dwa wyjścia:
zgodne z ustawą - przyjąć oświadczenie
zgodnie z rozporządzeniem - wezwać do uzupełnienia wniosku o wymagane zaświadczenie od komornika pod groźbą pozostawienia bez rozpatrzenia
Co do umowy zlecenie - to albo pogoń panią do pracodawcy - jeżeli to realne, albo bierz oświadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
to wystarczy że oświadczy że nie otrzymała alimentów w 2012r. , bo od komornika nic nie przyniesie bo do komornika poszła w marcu 2014r., a co do umowy zlecenie też wystarczy że oświadczy że to była umowa zlecenie od kiedy do kiedy i wtedy im tego wszystkiego nie liczymy, pani jest bardzo cwana i ja mam jej tak zaufać aby wszystko oświadczyła