alimenty
Re: alimenty
we wniosku pod zakładką inne dane alimenty świadczone na rzecz innych osób klikasz dwa razy na pod kwotą i wtedy da się wpisać kwotę...zastepczyni pisze:wprowadzam wniosek i mam zaznaczoną kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób? gdzie to się wprowadza w sygniy?? zaćmiło mnie ? nie powinno to być w dochodzie utraconym???
pamiętaj żeby móc odliczyć kwotę tych alimentów musisz mieć oprócz wpisanej kwoty we wniosku pokwitowania wpłaconych alimentów za każdy miesiąc jeśli za jakiś nie masz nie możesz tej kwoty za dany miesiąc odliczyć od dochodu.
takie alimenty mogę tylko odliczyć od dochodu z roku bazy? w sytuacji gdy osoba pracowała w 2014 r. i ten dochód utraciła, teraz podjęła nowe zatrudnienie sierpień 2016 r.Od dochodu za sierpień alimentów nie mogę odjąć, które były płacone w 2014 r.?
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeżeli jest dochód uzyskany to od dochodu za 08/2016 odejmujesz alimenty zapłacone w 08/2016011 pisze:takie alimenty mogę tylko odliczyć od dochodu z roku bazy? w sytuacji gdy osoba pracowała w 2014 r. i ten dochód utraciła, teraz podjęła nowe zatrudnienie sierpień 2016 r.Od dochodu za sierpień alimentów nie mogę odjąć, które były płacone w 2014 r.?
czy aby na pewno, osoba podaje mi we wniosku kwotę alimentów zapłaconych w roku bazowym-2014, niema mowy o roku bazowym. Uważam, ze w takim przypadku tych alimentów nie mam od czego odjąć. Może, ktoś jeszcze się wypowie???
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
rób jak uważasz
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
rozporządzenie
§ 6. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
§ 6. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
Oprócz alimenty - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Który miesiąc?
jak piszecie w decyzji?
Marnotrawienie 500+ !!!
Utrata i uzysk- koleżanka mnie gasi
proszę o pomoc
Błędnie wydane decyzje
koordynacja
ROPS
2% i nagrody na koniec roku
Prawa autorskie
bez rozpatrzenia