alimenty

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
zastepczyni

alimenty

Post autor: zastepczyni »

wprowadzam wniosek i mam zaznaczoną kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób? gdzie to się wprowadza w sygniy?? zaćmiło mnie ? nie powinno to być w dochodzie utraconym???
aleco

Re: alimenty

Post autor: aleco »

zastepczyni pisze:wprowadzam wniosek i mam zaznaczoną kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób? gdzie to się wprowadza w sygniy?? zaćmiło mnie ? nie powinno to być w dochodzie utraconym???
we wniosku pod zakładką inne dane alimenty świadczone na rzecz innych osób klikasz dwa razy na pod kwotą i wtedy da się wpisać kwotę...
kolaaaa

Post autor: kolaaaa »

pamiętaj żeby móc odliczyć kwotę tych alimentów musisz mieć oprócz wpisanej kwoty we wniosku pokwitowania wpłaconych alimentów za każdy miesiąc jeśli za jakiś nie masz nie możesz tej kwoty za dany miesiąc odliczyć od dochodu.
011

Post autor: 011 »

takie alimenty mogę tylko odliczyć od dochodu z roku bazy? w sytuacji gdy osoba pracowała w 2014 r. i ten dochód utraciła, teraz podjęła nowe zatrudnienie sierpień 2016 r.Od dochodu za sierpień alimentów nie mogę odjąć, które były płacone w 2014 r.?
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 6i9 »

011 pisze:takie alimenty mogę tylko odliczyć od dochodu z roku bazy? w sytuacji gdy osoba pracowała w 2014 r. i ten dochód utraciła, teraz podjęła nowe zatrudnienie sierpień 2016 r.Od dochodu za sierpień alimentów nie mogę odjąć, które były płacone w 2014 r.?
jeżeli jest dochód uzyskany to od dochodu za 08/2016 odejmujesz alimenty zapłacone w 08/2016
011

czy aby na pewno, osoba podaje mi we wniosku kwotę alimentów zapłaconych w roku bazowym-2014, niema mowy o roku bazowym. Uważam, ze w takim przypadku tych alimentów nie mam od czego odjąć. Może, ktoś jeszcze się wypowie???
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

rób jak uważasz
011

Podasz na podstawie jakiego art. mogę postąpić tak Jak Ty uważasz?
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

rozporządzenie
§ 6. 1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby.
011

Dzięki, przekonałeś mnie.
ODPOWIEDZ