Pani ma ustalane prawo do świadczeń rodzinnych, od dochodu rodziny odliczamy zapłacone alimenty.
Przedkłada zaświadczenia komornika, z którego wynika, że komornik potrąca 60% wynagrodzenia i przekazuje na FAL (fundusz alimentacyjny ) oraz koszty komornicze.
Wierzycielowi już nic nie przekazuje ponieważ (egzekucja jest umorzona), kobieta spłaca za pośrednictwem komornika dług z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Czy w tej sytuacji powinnam pomniejszyć dochód ?
alimenty co odliczmy
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: alimenty co odliczmy
Spłata FA ,to nie spłata bieżących alimentów. U mnie nie przechodzi takie odliczenie i moim SKO (nikt nie chciał brnąć do WSA).
-
- Stażysta
- Zajmuję się: 500+, SR, FA
- Kontakt:
Czy prosisz w zaświadczeniach od komornika, który ściąga alimenty od dłużnika na rzecz innych dzieci, żeby był dopisek że to były bieżące alimenty za 2023 rok?Szarak pisze: 03 wrz 2024, 13:49 Spłata FA ,to nie spłata bieżących alimentów. U mnie nie przechodzi takie odliczenie i moim SKO (nikt nie chciał brnąć do WSA).
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Tak wołam od komornika zaświadczenie. Zazwyczaj wystawiają takie tabele z rozliczeniami ale da się tam połapać co jest spłatą FA co na bieżąco.
Oprócz alimenty co odliczmy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
dział świadczeń a realizacja zadań pomocy społ.
zaświadczenie z PCPR
nowy okres zasiłkowy -UKRAINA
nowe orzeczenie - zwrot
pole
alimenty od matki
ulga termomodernizacyjna
Do TOM
cudzioziemiec ŚP
sygnity ok-wud zus
świadczenie pielegnacyjne a przyznana emerytura
zol
brak wplaty NP