alimenty co odliczmy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
apilaw
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

alimenty co odliczmy

Post autor: apilaw »

Pani ma ustalane prawo do świadczeń rodzinnych, od dochodu rodziny odliczamy zapłacone alimenty.
Przedkłada zaświadczenia komornika, z którego wynika, że komornik potrąca 60% wynagrodzenia i przekazuje na FAL (fundusz alimentacyjny ) oraz koszty komornicze.

Wierzycielowi już nic nie przekazuje ponieważ (egzekucja jest umorzona), kobieta spłaca za pośrednictwem komornika dług z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego.

Czy w tej sytuacji powinnam pomniejszyć dochód ?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: alimenty co odliczmy

Post autor: Szarak »

Spłata FA ,to nie spłata bieżących alimentów. U mnie nie przechodzi takie odliczenie i moim SKO (nikt nie chciał brnąć do WSA).
kasiubek
Stażysta
Zajmuję się: 500+, SR, FA
Kontakt:

Post autor: kasiubek »

Szarak pisze: 03 wrz 2024, 13:49 Spłata FA ,to nie spłata bieżących alimentów. U mnie nie przechodzi takie odliczenie i moim SKO (nikt nie chciał brnąć do WSA).
Czy prosisz w zaświadczeniach od komornika, który ściąga alimenty od dłużnika na rzecz innych dzieci, żeby był dopisek że to były bieżące alimenty za 2023 rok?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Tak wołam od komornika zaświadczenie. Zazwyczaj wystawiają takie tabele z rozliczeniami ale da się tam połapać co jest spłatą FA co na bieżąco.
ODPOWIEDZ