Chciałbym złożyć wniosek o świadczenie, jednak nie jestem pewien co powinienem wpisać w jednej z rubryk. Tam jest pytanie ''Członek mojej rodziny jest zobowiązany do płacenia alimentów na rzecz osoby spoza rodziny''. W chwili obecnej mam żonę i córkę, mieszkamy razem i prowadzimy wspólne gospodarstwo domowe, jednak z poprzedniego nieformalnego związku mam syna który nie mieszka z nami na którego płacę alimenty. Czy w takiej sytuacji jako że syn jest traktowany jako osoba spoza rodziny? Co powinienem wpisać?
W tym wniosku Twoja rodzina to 3 osoby ( TY ,żona i córka). Syn jest osobą spoza wymienionej rodziny. Do wniosku dołącz kopie wyroku o zobowiązaniu do płacenia alimentów i kopie/wydruki o przelewach z alimentów za 2020r. Będą one odjęte od Twoich dochodów.
A czy jeśli zaznaczę, że "NIE", a matka syna składała jakieś wnioski o świadczenie i wykazała otrzymywanie alimentów, to wówczas pojawia się niezgodność, czy wówczas ośrodek będzie dociekał kto "mija się z prawdą" czy po prostu nie odliczą alimentów od mojego dochodu?