zasiłek pielęgnacyjni i zgon opiekuna prawnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 lip 2022, 13:50

Mam zasiłek pielęgnacyjny dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej, której opiekun prawny zmarł. Zakończyłam realizacje decyzji.
Co dalej z taką osobą, bo rozumiem, że zasiłek pielęgnacyjny się jej należy, jednak do póki nie będzie nowego opiekuna prawnego nie może go pobierać? czy dostanie później wyrównanie ?
pinezka
Stażysta
Od: 24 lip 2020, 7:53
Zajmuję się: ŚW/SR/FA/DS

Napisano: 18 lip 2022, 7:55

na jakiej podstawie zakończyłaś decyzję osobie uprawnionej? przecież ona dalej spełnia przesłanki. z decyzją nic się w takiej sytuacji nie robi tylko czeka na nowego opiekuna
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 lip 2022, 14:00

Tom. pisze:na jakiej podstawie zakończyłaś decyzję osobie uprawnionej? przecież ona dalej spełnia przesłanki. z decyzją nic się w takiej sytuacji nie robi tylko czeka na nowego opiekuna
Wypłaty się wstrzymuje i dopiero jak jest nowy opiekun to wznawia się?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 19 lip 2022, 8:37

100% prawidłowo to powinno być w ośrodku konto depozytowe i na to konto powinny być realizowane świadczenia a następnie wypłacone nowemu opiekunowi. Wstrzymanie wypłat w systemie na czas ustanawiania nowego opiekuna też ujdzie.

ZP w tej sytuacji się cały czas należy, osoba uprawniona nie ma tylko przez jakiś czas "przedstawiciela" do ogarniania jej spraw i zarządzania majątkiem. Brak jest więc podstaw do uchylania decyzji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 19 lip 2022, 12:42

ok dziękuję za informację.

Czy jeżeli ta osoba przebywa w szpitalu, mogę te pieniądze przekazać na konto szpitala? tak chce pracownik szpitala, który prowadzi sprawę tej osoby, wniosek do sądu o wyznaczenie nowego opiekuna też został wysłany i ktoś od nich został wyznaczony.
pinezka
Stażysta

Napisano: 19 lip 2022, 13:12

myślę, że tak, szpitale z reguły mają konta depozytowe
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 20 lip 2022, 22:46

A gdzie w ustawie znajdę takie rozwiązanie, zawieszenie i oczekiwanie na nowego opiekuna. ??
pinezka
Stażysta

Napisano: 25 lip 2022, 9:33

pinezka pisze:
20 lip 2022, 22:46
A gdzie w ustawie znajdę takie rozwiązanie, zawieszenie i oczekiwanie na nowego opiekuna. ??
nie ma, prawidłowo zrobiłaś ze zakończyła decyzję bo nie ma osoby uprawnionej do wypłaty świadczeń , nie wiem skąd przedmówca ma takie informację o wstrzymaniu wypłat skoro decyzja stała się bezprzedmiotowa w związku ze zgonem osoby na którą decyzja była wydana (bo tak zapewne było) wnioskodawcą był opiekun prawny który pobierał ZP dla innej osoby
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 25 lip 2022, 10:42

masterm pisze:
25 lip 2022, 9:33
pinezka pisze:
20 lip 2022, 22:46
nie ma, prawidłowo zrobiłaś ze zakończyła decyzję bo nie ma osoby uprawnionej do wypłaty świadczeń , nie wiem skąd przedmówca ma takie informację o wstrzymaniu wypłat skoro decyzja stała się bezprzedmiotowa w związku ze zgonem osoby na którą decyzja była wydana (bo tak zapewne było) wnioskodawcą był opiekun prawny który pobierał ZP dla innej osoby
wskaż proszę przepis uosr, który stwierdza, że ZP przysługuje opiekunowi prawnemu...

jeżeli decyzja była prawidłowo wydana to adresat był w brzmieniu "niepełnosrawny XXX reprezentowany przez XXX opiekuna prawnego"
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 lip 2022, 11:24

Tom ma w pełni rację. Czekamy na nowego opiekuna prawnego i tyle.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

ZAMKNIJ

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem