Alimenty - od kiedy wypłacić? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 maja 2023, 13:04

W grudniu 2022r. Pani złożyła wniosek o zasiłek rodzinny - z uwagi, że nie dostarczyła dokumentu zasądzającego alimenty zrobiłam jej wezwanie na 3 miesiące tj. do 20.03.2023r.
Pani w marcu 2023r. dostarczyła potwierdzenie złożenia pozwu o alimenty do Sądu (złożyła go już w listopadzie 2022r.) oraz oświadczyła że do tej pory nie otrzymała żadnego pisma z Sądu w sprawie.
Zrobiłam jej przedłużenie do końca kwietnia - z końcem kwietnia Pani oświadczyła, że w sprawie złożonego pozwu o alimenty został jej wyznaczony termin na 06.09.2023!!!!! Oświadczyła również, że z uwagi na długi termin oczekiwania na rozprawę złożyła dodatkowo w Sądzie wniosek o zabezpieczenie alimentów na dziecko.
Przedłużyłam Pani termin do rozpatrzenia wniosku do końca maja.
Dzisiaj Pani w rozmowie telefonicznej poinformowała mnie, że w sprawie zabezpieczenia alimentów dostała już postanowienie z sądu, że ma te alimenty zabezpieczone ale od miesiąca złożenia wniosku o nie, czyli od kwietnia 2023r. Dodatkowo, z uwagi iż z ojcem dziecka zaczęli się w miarę dogadywać i żeby to wszystko przyspieszyć to poszli do mediatora i 05.05. została złożona do sądu ugoda zawarta przed mediatorem ale jeszcze Pani nie otrzymała tego dokumentu zatwierdzonego przez Sąd. W ugodzie zostało zawarte, że ojciec te alimenty nadpłaci od grudnia 2022r. Dzisiaj Pani przyjdzie mi to zgłosić pisemnie.
Co ja mam teraz zrobić?
Mam przyznać Pani zasiłek rodzinny od kwietnia 2023r. (tak jak dostała zabezpieczenie) i zawiesić na okres od grudnia 2022r. do marca 2023r. z uwagi iż nie dostała jeszcze dokumentu z ugodą? Jak mi doniesie i będzie tam faktycznie wskazanie przez Sąd ze te alimenty ma od grudnia 2022r to wtedy przyznać za tamten okres? Albo w ogóle odmowa od grudnia do marca i przyznanie tylko od kwietnia? :? :? :?
Pomocy :oops: :roll:
Kattis
Referent
Od: 23 sty 2018, 16:26
Zajmuję się: ŚR, FA, DM

Napisano: 29 maja 2023, 13:17

jakie przedłuzenia? ten wniosek w marcu już powinien być zostawiony bez rozpatrzenia, tylko odmowa zabezpieczenia powództwa skutkuje wstrzymaniem biegu terminu...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 29 maja 2023, 13:29

Sąd nie wydał w tej sprawie odmowy postanowienia w przedmiocie odmowy udzielenia zabezpieczenia w sprawie o alimenty, w ogóle nic nie wydał, więc jak ta osoba miała mi coś przynieść w wyznaczonym przeze mnie terminie, jak z winy innego organu nie dostała żadnego dokumentu.
Stąd przedłużenie terminu - ponieważ wnioskodawca nie ze swojej winy nie jest w stanie mi dostarczyć dokumentu.
Kattis
Referent

Napisano: 29 maja 2023, 13:37

A podstawa tego przedłużenia to gdzie? Bo uosr to owszem, ma taką opcję ale w zupełnie innych sytuacjach - gdy jakiś organ nie wydaje dokumentu w ustawowym terminie przewidzianym na wydanie tego dokumentu. Postępowanie cywilne nie ma określonych ustawowo terminów.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 maja 2023, 10:28

Zdecydowanie tak jak Tom
aiwa
Stażysta
Od: 04 cze 2017, 11:40
Zajmuję się: pracownik działu świadczeń rodzinnych, kierownik

Napisano: 30 maja 2023, 11:29

Dziękuję, już naprawiam bałagan który narobiłam :oops: Doczytałam i tez już na przyszłość wiem co i jak.
Kattis
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x